Gūžas locītavas endoprotezēšanas radioloģiskais novērtējums pēc operācijas - Lioznovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2015)
Gūžas locītavas totāla endoprotezēšana ir viena no visaktuālākajām operācijām traumatoloģijā un ortopēdijā, kura, šodien, nav iedomājama bez preoperatīvas radioloģiskās operāciju plānošanas un postoperatīvas radioloģiskas novērtēšanas. Šī reparatīvā metode dod pacientiem iespēju atgūt locītavas funkcionālās spējas, pārvietoties bez sāpēm un uzlabo dzīves kvalitāti. Savukārt dislokācija pēc totālas gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijas ir viena no būtiskajām un aktuālajām problēmām, kura skar gan pacientu, gan ārstu, gan veselības sistēmu kopumā. Pētījuma mērķis un zinātniskais jautājums ir - noteikt vai acetabulārie komponenti, kurus implantē VSIA „Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā”, ir implantēti drošības zonā gan pēc Levinneka datiem, gan pēc Vidmera datiem un atrast faktorus, kuri palielina dislokācijas risku. Pētījumā tika noteikts, ka 83,6% acetabulārais komponents tika implantēts Levinneka noteiktajā drošības diapazonā, un 27,77% Vidmera noteiktajā drošības diapazonā. Pētījumā tika noteikta statistiski ticama atšķirība acetabulāra komponenta pozicionēšanās laikā, to veicot ārstam ar lielāko pieredzi un mazāko pieredzi. Taču netika atrasta statistiski ticama atšķirība attiecībā pret dislokācijas biežumu, implantējot acetabulāro komponentu Levinneka un Vidmera drošības zonās.

Total hip replacement arthroplasty is one of the timeliest operations in traumatology and orthopedics, which today is unthinkable without preoperative radiological operations planning and post-operative radiological evaluation. This reparative method gives patients the opportunity to regain functional joints ability to move without pain and improves quality of life. In turn, dislocation after total hip replacement surgery is one of the most essential and current problems which affect both patients and physicians, and the health system as a whole. Aim of the research and scientific issue - to determine whether acetabular components implanted by VSIA "Traumatology and Orthopedics Hospital", are implanted in the safety zone by Lewinnek data as well as by Widmer data and find the factors that increase the risk of dislocation. In study it was determined that in 83.6% acetabular component was implanted in Lewinnek prescribed safety range, and in 27.77% in Widmera prescribed safety range. The study determined statistically significant difference in time of acetabular components positioning, by a doctor with the most experience and the smallest experience. Statistically significant difference was not found with respect to the deployment frequency of implantation of acetabular component in Lewinneka and Widmera safety zones.
Radiological examination of the hip joint after operation
Keywords: Medicīna; totāla gūžas locītavas endoprotezēšana; radioloģiskais novērtējums; acetabulāra komponenta pozicionēšana; inklinācijas leņķiskie lielumi; anteversijas leņķiskie lielumi