Disfunkcionālu emocionālo shēmu un partnerattiecībās piedzīvotas emocionālas un fiziskas vardarbības savstarpējās saistības vīriešu izlasē - Grauzdule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot saistības starp Disfunkcionālām emocionālām shēmām un piedzīvotu emocionālu un fizisku vardarbību vīriešu partnerattiecībās. Pētījumā piedalījās 83 vīrieši vecumā no 22 līdz 70 gadiem, kuriem ir bijušas vismaz vienas 6 mēnešu ilgas attiecības. Datu ievākšanai tika izmantotas divas aptaujas: Janga shēmas aptaujas īsā forma (Young Schema Questionnaire – Short Form, 3rd Edition (YSQ-S3)), ko 2016. gadā disertācijas ietvaros adaptējušas K. Jaškova, S. Sebre, I. Bite un I. Melne un tika izstrādāta aptauja “Vīriešu piedzīvota emocionāla un fiziska vardarbība partnerattiecībās” (Grauzdule & Lapsiņa, 2024). Iegūtie rezultāti liecina, ka Atšķiršanas un noraidījuma shēmu domēns, ko veido sekojošas shēmas Emocionāla deprivācija, Neuzticēšanās/Ļaunprātīga izmantošana, Emociju apspiešana, Nepilnība/Kauns un Sociālā izolācija/Atsvešinātība, ir pozitīvi saistīts ar vīriešu piedzīvotu emocionālu un fizisku vardarbību, kas nozīmē, jo augstāki ir rādītāji Atšķiršanas un noraidījumu shēmās, jo lielāka iespēja piedzīvot emocionālu un fizisku vardarbību partnerattiecībās. Atslēgas vārdi: Disfunkcionālās emocionālās shēmas, vīriešu piedzīvota emocionāla vardarbība partnerattiecībās, vīriešu piedzīvota fiziska vardarbība partnerattiecībās, sociāldemogrāfiskie rādītāji.

The aim of the study is to examine the relationship between Early maladaptive schemas and experiences of emotional and physical violence un men’s intimate relationships. The study involved 83 men aged 22 to 70 who had been in at least on relationship lasting six months or longer. Data collection utilized two surveys: Young Schema Questionnaire – Short Form, 3rd Edition (YSQ-S3), which was adapted in 2016 as part of a dissertation by K.Jaškova, S.Sebre, I.Bite and I.Melne, and newly developed survey on Emotional and Physical Abuse Experienced by Men in Intimate Relationships (Grauzdule & Lapsiņa, 2024). The results indicate that the Disconnection and Rejection schema domain, which includes the schemas of Emotional Deprivation, Mistrust/Abuse, Emotional Inhibition, Defectiveness/Shame and Social Isolation/ Alienation are positively associated with men’s experiences of emotional and physical violence. This suggests that higher scores in the Disconnection and Rejection schemas are linked to a greater likelihood of experiencing emotional and physical violence in intimate relationships. Key words: Early maladaptive schemas, emotional abuse experienced by men in relationships, physical abuse experienced by men in relationships, sociodemographic indicators.
The Interrelation Between Dysfunctional Emotional Schemas and Emotional and Physical Abuse Experienced in Relationships in a Sample of Men
Keywords: Psiholoģija; Disfunkcionālās emocionālās shēmas; vīriešu piedzīvota emocionāla vardarbība partnerattiecībās; vīriešu piedzīvota fiziska vardarbība partnerattiecībās; sociāldemogrāfiskie rādītāji