Dielektrisko parametru noteikšana organogēnajiem nogulumiem - Lanka, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Veicot zemes dzīļu izpēti ar ģeoradaru, būtiskas problēmas sagādā iegūto datu interpretācija. Lai uzlabotu iegūto datu sasaistes iespējas ar grunts fizikāli mehāniskajām īpašībām, nepieciešams veikt iegūto paraugu dielektrisko īpašību mērījumus. Paraugu nehomogenitātes dēļ tā tilpumam ir jābūt vismaz 125 cm3, savukārt augstā mitruma dēļ dielektriskā caurlaidība ir 60 – 80 un ir ievērojami dielektriskie zudumi, kas neļauj ar pašreiz LU pieejamajām iekārtām mērīt šādus paraugus. Darba mērķis ir atrast veidu, kā mērīt šādus paraugus un izveidot tam atbilstošu mēriekārtu, sākotnēji nosakot mēriekārtas optimālos izmērus, tad konstruējot iekārtu, to testējot ar jau izpētītu vielu kalibrācijas nolūkos un visbeidzot veicot purvā iegūto organogēno nogulumu paraugu dielektriskās caurlaidības mērījumus laboratorijā.

There are major problems with interpretation of subsoil data, acquired by a ground-penetrating radar. To improve the link between the said data and the physically mechanical properties of ground, it is necessary to measure the dielectric properties of the obtained samples. Because of inhomogeneity of the samples, their volume should be at least 125 cm3 and the relative dielectric constant varies from 60 to 80 due to humidity which causes substantial enough dielectric losses to render UL equipment insufficient for such measurements. The goal of the project is to find a way to measure such samples and develop an appropriate measuring device, first by determining the optimal dimensions of the device, then by constructing the device and testing it with already explored substance to calibrate it and finally by measuring the dielectric properties of the organogenic deposits obtained from a bog in a laborator
Determination of dielectric properties of organogenic deposits
Keywords: Fizika; dielektriskā caurlaidība; kūdra; organogēnie nogulumi; radiolokācija; reflektometrija