Uzņēmuma "SAF Tehnika" termoskapju vadības sistēma - Cukurs, Druvis (Latvijas Universitāte, 2015)
Uzņēmums “SAF Tehnika” izstrādā dažādas iekārtas un rīkus platjoslu datu pārraidei un mobilo komunikāciju pieejamībai, garantējot to netraucētu darbību dažādās temperatūras amplitūdās. Lai pārliecinātos, ka iekārtas strādās noteiktajos apstākļos, tās no sākuma ir jānotestē, ko ir iespējams izdarīt ar izstrādāto sistēmu. Izstrādātā sistēma ir iegultā sistēma, kas nozīmē, ka tā ir kādas lielākas sistēmas sastāvdaļa (šajā gadījumā to papildina izmantotie sensori temperatūras mērījumiem un termoskapji, kuros iekārtas tiek testētas) un ir paredzēta konkrētas darbības veikšanai – temperatūras kontrolēšanai termoskapī atbilstoši lietotāja izvēlētajam režīmam. Sistēma tiek darbināta uz Raspberry Pi mikrodatora, un tās pamatfunkcionalitāte ir programmēta C programmēšanas valodā. Priekš sistēmas ir izveidotas divas saskarnes – viena lietošanai no datora, bet otra lietošanai no 4 collu ekrāna, kas ir pievienots pašam mikrodatoram un atrodas blakus konkrētajam termoskapim, par kuru tas atbild. Izstrādātā sistēma termoskapja apkalpotājam sniedz iespēju pārslēgt termoskapja režīmus, izveidot temperatūras profilus atkarībā no ierīcei paredzētās vides apstākļiem vai citiem faktoriem, kā arī sekot līdzi termoskapī notiekošajiem procesiem reālā laikā.

Company “SAF Tehnika” develops and manufactures devices for broadband data transmission and mobile communications, guaranteeing that they will function in different environment. To make sure that the devices will function as promised, they have to be tested. This can be done with the developed system. The developed system is an embedded system which means that it is a part of a larger system (in this case the used sensors for the temperature measurements and the thermochambers in which the devices are being tested make the complete system) and is with a dedicated function – to control the temperature within the thermochamber according to the user’s selected mode. The system operates on a Raspberry Pi microcomputer and it’s main functionality is written in the C programming language. Two graphical user interfaces have been developed – one for the use from a computer, the other one for the use from the 4 inch touchscreen mounted on the microcomputer which is located next to the thermochamber it’s responsible for. The developed system provides the ability for the thermochamber attendant to switch the thermochamber's modes, create temperature profiles depending on the device and in what sort of environment it will be used and monitor the thermochamber's processes in real time.
Company's "SAF Tehnika" thermochamber management system
Keywords: Datorzinātne; iegultā sistēma; Raspberry Pi; Linux; JavaScript; FastCGI