Darba devēju nepamatotās prasības darba tiesisko attiecību nodibināšanai - Krasovska, Meldra (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tiesiskajās attiecībās aktuāla problēma ir darba devēju atšķirīgā attieksme dažādu apstākļu dēļ, piemēram, invaliditāte, grūtniecība, etniskā piederība un reliģiskā pārliecība. Tiesību normās pastāv darba devēju atbildība par atšķirīgo attieksmi pret darbiniekiem, tomēr reālā situācijā ir grūti pierādīt, vai darba devējs ir pārkāpis atšķirīgās attieksmes aizliegumu. Bakalaura darba mērķis ir veikt padziļinātu pētījumu par šobrīd aktuālajām problēmām darba tiesiskajās attiecībās, kas saistītas ar darba devēju nepamatotu prasību izvirzīšanu, nodibinot darba tiesiskās attiecības, tostarp, svešvalodu prasmes, personas foto attēlu pieprasīšana, kā arī atšķirīgas attieksmes un vienlīdzīgu tiesību principa neievērošana, kas regulēti daudzās Darba likuma normās. Pētījuma rezultātā darba autore secina, ka Darba likuma normas par darba devēju nepamatotām prasībām, nodibinot darba tiesiskās attiecības, nav pilnīgas un ir papildināmas ar jauniem nosacījumiem.

When establishing legal work relations employees can face unequal treatment from the employer based on different reasons like disability, pregnancy, ethnic origin or religion and belief. According to legal provisions, the employer is liable for unequal treatment of employees; however, in reality it is difficult to prove the breach of unequal treatment prohibition. The diploma paper objective is to study currently topical issues in legal work relations concerning unreasonable employer demands when establishing legal work relations. The issues include foreign language skills, requirement to provide a personal photo, as well as unequal treatment and non-observance of equal rights principle which is subject to many legal provisions in the Labour Law. The results of the study show that the Labour Law provisions on unreasonable employer demands when establishing legal work relations are incomplete and should be complemented with new regulations.
Unreasonable employer demands when establishing legal work relations
Keywords: Juridiskā zinātne