Rīgas līča krastos pielietoto aizsardzības metožu novērtējums - Bramane, Laura (Latvijas Universitāte, 2006)
Krastu aizsardzība pret noskalošanu vētrās Latvijā līdz šim tikusi realizēta bez iepriekš izveidotas sistemātikas un ļoti niecīgos apmēros, līdz ar to kā sava bakalaura darba mērķi es izvirzīju izvērtēt Rīgas līča krastos pielietoto aizsardzības metožu efektivitāti. Kā darba metodes tiek izmantotas teritorijas apsekošana, fotofiksācija un izvērtēšana pēc izveidotas efektivitātes skalas. Darba laikā izdarīti sacinājumi, ka esošo krasta aizsardzības metožu skaits posmā Kolkasrags – Ainaži ir nepietiekams un lielākā daļa no tām ir ierobežoti derīgas vai minimāli iedarbīgas un, galvenokārt, kalpo sanešu akumulācijas veicināšanai. Apdraudētākie krasta posmi, kuriem būtu nepieciešama stiprināšana, ir posms pie Kolkasraga, Mērsraga rags, jūras rags pie Ragaciema, Mangaļsala, Ķurmrags un Kutkāju rags, kā arī posms no Engures līdz Rīgai. Pēc teritorijas apsekošanas tika izveidotas kartes ArcView programmā. Bakalaura darbs ir rakstīts latviešu valodā, sastāv no 4 nodaļām un 3 pielikumiem, darba apjoms ir 59 lapas.

Coastal protection against washing off during storms has been carried out without established systemic approach and in trivial extend in Latvia. Therefore I have chosen for my Bachelor’s paper the objective to assess the effectiveness of the methods applied to the coastal protection. Deployed methods are the inspection of territory, photo fixation and evaluation acccording to the established scale of efficiency. The following conclusions have been drawn during working process: the amount of the existing coastal protection methods in the district of Kolkasrags - Ainaži is not sufficient and the majority of them is with limited validity or not effective enough. The most endangered coastal districts which need to be fortified are Kolkasrags, Mērsraga horn, the sea horn near Ragaciems, Mangaļsala, Ķurmrags and Kutkāju horn and the district from Engure to Riga. After the inspection of the territory maps in ArcView programme were developed. Bachelor’s paper is written in Latvian. It consists of 4 chapters and 3 appendices. Total amount of work is 59 pages.
Assessment of Coastal Protection on the Shore of Gulf of Riga
Keywords: Vides zinātne