Darbaspēka nodokļu salīdzinošā analīze Baltijas valstīs - Novada, Gerda Laima (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Darbaspēka nodokļu salīdzinošā analīze Baltijas valstīs”. Latvijā darbaspēka nodokļi ir augstāki nekā vairums valstu, ar kurām Latvija konkurē starptautiskajā tirgū, arī augstāki nekā Lietuvā un Igaunijā. Tādēļ darbaspēka nodokļa sloga mazināšana ir viena no Latvijas valsts prioritātēm nodokļu jomā. Darba mērķis ir veikt darbaspēka nodokļu salīdzinošo analīzi Baltijas valstīs, izpētīt to ietekmi uz darbaspēka ienākumiem, noteikt pastāvošās problēmas un sniegt priekšlikumus Latvijas darbaspēka nodokļu pilnveidošanai. Bakalaura darbā autore salīdzina Baltijas valstu darbaspēka nodokļus, darba samaksas aprēķināšanas kārtību, kā arī analizē nodokļu slogu. Darba rezultātā autore izstrādājusi priekšlikumus Latvijas darbaspēka nodokļu politikas pilnveidošanai. Atslēgas vārdi: darbaspēka nodokļi, Baltijas valstu darbaspēka nodokļi, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, darbaspēka nodokļu slogs.

The theme of the Bachelor’s thesis is "Comparative analysis of labor taxes in the Baltic States". Labor taxes in Latvia are higher than most of the countries with which Latvia competes in the international market, also higher than in Lithuania and Estonia. Reducing the labor tax burden is one of the priorities of the Latvian government. The aim of the work is to perform a comparative analysis of labor taxes in the Baltic States, to compare impact on labor income, to identify issues and to provide proposals for improving Latvian labor taxes. Author compares the labor taxes of the Baltic countries, the procedure for calculating wages, and also analyzes the tax burden. As a result of the developement of bachelor’s thesis proposals were developed to improve Latvian labour tax policy and boost competitiveness. Key words: labor taxes, labor taxes of the Baltic States, personal income tax, social insurance contributions, labor tax burden.
Comparative analysis of labour taxes in the Baltic states
Keywords: Ekonomika; Darbaspēka nodokļi; Baltijas valstu darbaspēka nodokļi; Iedzīvotāju ienākuma nodoklis; Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; Darbaspēka nodokļu slogs