Plazmas saskares meteriālu izmaiņas pēc ekspluatācijas kodolsintēzes reaktorā - Dušenkova, Inga (Latvijas Universitāte, 2009)
Izmaiņas apstarotos kodolsintēzes iekārtu plazmas saskares materiālos. Dušenkova I., zinātniskā vadītāja Dr. ķīm. Ķizāne G. Maģistra darbs, 66 lappuses, 42 attēli, 10 tabulas, 78 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. OGLEKĻA ŠĶIEDRAS KOMPOZĪTI, BERILIJS, TRITIJS, DIVERTORS, ELEKTRONU MIKROSKOPIJA, KODOLSINTĒZES IEKĀRTA, DEDZINĀŠANA, NOSĒDUMU SLĀNIS. Darbā pētītas oglekļa šķiedras kompozītu un berilija ķieģeļu izmaiņas pēc ekspluatācijas kodolsintēzes iekārtas plazmas kamerā. Analizētas materiālu struktūras izmaiņas, noteikts virsmas un nosēdumu slāņa ķīmiskais sastāvs un struktūra. Oglekļa šķiedras kompozītu ķieģeļos noteikta tritija aktivitāte un sadalījums tilpumā. Paraugu pētīšanai darbā izmantotas dažādas metodes: skenējošo elektronu mikroskopija, pilnīga oksidēšana gaisa atmosfērā, kas piesātināts ar ūdens tvaiku, šķidro scintilātoru metode, rentgenfluorescence. Iegūtie rezultāti rāda, ka lielākais tritija daudzums ir koncentrējies oglekļa šķiedras kompozītu ķieģeļu virsējā slānī (~1 mm), bet pārējā daļā tā daudzums ir daudzkārt mazāks un sadalījums vienmērīgs. Pēc ekspluatācijas kodolsintēzes iekārtā, berilija graudi izmēri ir palielinājušies gandrīz divas reizes, bet oglekļa šķiedru kompozītu šķiedras ir nedaudz sarāvušās perpendikulāri šķiedras asij. Nosēdumu slāņa biezums uz berilija ķieģeļa ir 10-35 m, bet uz oglekļa šķiedras kompozītu ķieģeļu virsmas „ēnotajā” daļā – 35-45 m. Uz abu materiālu ķieģeļu virsmām ir konstatēts berilijs, ogleklis un ķīmiskie elementi no vakuuma kameras konstrukcijas materiālu kausējumiem.

Changes in irradiated plasma facing materials from nuclear fusion devices. Dušenkova I., supervisor Dr. chem. Ķizāne I. Master’s thesis, 66 pages, 42 figures, 10 tables, 78 literature references, 6 appendices. In Latvian. CARBON FIBER COMPOSITES, BERYLLIUM, TRITIUM, DIVERTORS, ELECTRON MICROSCOPY, FUSION DEVICE, COMBUSTION, DEPOSITION LAYER. In this study, changes of the structure and properties of carbon fiber composite and beryllium tiles after exploitation in fusion device has been investigated. Changes of material structure has been analyzed, composition of chemical elements and structure of deposition layer has been determinated. Tritium activity and distribution in bulk of carbon fiber composite tile has been determinated. Scanning electron microscopy, full combustion in humidified air atmosphere, liquid scintillation, X-ray fluorescence methods has been used. The results show that most amount of tritium is concentrated in the upper layer of the carbon fiber composite tile (~1 mm), but in the rest part the amount is much more less and the distribution is even. After exploitation in nuclear fusion device, grain size of beryllium tile has increased by factor 2, but fibers of carbon fiber composite has slightly shrank perpendicular to fiber axis. The tickness of deposition layer on beryllium tile is in range 10-35 m, but on carbon fiber composite tile in the “shadowed” area - 35-45 m. Beryllium, carbon and chemical elements from construction material alloys in vacuum camera has been determinated on both beryllium and carbon fiber composite tile surfaces.
Changes in irriated plasma facing materials from nuclear fusion devices
Keywords: Ķīmija