Mūsdienu pretvīrusu programmu problēmas. - Ozols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Lai sevi pasargātu no ļaunprātīgajām programmām un datorvīrusiem, ir nepieciešams lietot pretvīrusu un pretspiegošanas programmas, kā arī ugunsmūri. Tā kā mūsdienās ļoti daudz svarīgas informācijas tiek glabātas elektroniski, ir būtiski zināt, kas to apdraud un kā to pasargāt. Tādēļ kvalifikācijas darba mērķis ir izpētīt ļaunprātīgās programmatūras, to darbību, kā arī noskaidrot, kuras pretvīrusu programmas tiek atzītas par vislabākajām un drošākajām. Kvalifikācijas darba nosaukums ir „Mūsdienu pretvīrusu programmu problēmas”. Datu iegūšanai tika veikta aptauja un analizētas pretvīrusu programmas. Anketas, kuras aizpildīja 46 respondenti, tika izmantotas ar mērķi noskaidrot cilvēku viedokli un pieredzi. Testi par pretvīrusu programmām, kā arī paša izstrādātie testi tika izpētīti un izanalizēti. Secinājumi no apkopotajiem datiem ir tādi, ka katrai pretvīrusu programmai ir savas priekšrocības un trūkumi, izvēloties aizsardzību darba stacijām darba vietās, mācību iestādēs un mājās datoriem ir jāizvērtē savas prioritātes. Darbā izanalizētie dati sniedz informāciju par dažādiem pretvīrusu programmu aspektiem. Atslēgvārdi Pretvīrusu programma, ļaunprātīgā programmatūra, pretspiegošanas programma, ugunsmūris

To protect ourselves against malwares and computer viruses it is necessary to use antivirus and spyware programmes, as well as firewall. Since nowadays very much information is kept in an electronic format it is essential to know what threatens it and how to protect this information. Therefore, the aim of the Qualification Paper is to explore malwares, their activity, as well as to find out which antivirus programmes are considered the best and the safest. The title of the Qualification Paper is “The Problems of Today’s Antivirus Problems”. To gather the data the survey was carried out and the antivirus programmes were analysed. Questionnaires, which were filled by 46 respondents, were used with the aim to find out people’s opinion and experience. Tests of antivirus programmes, as well as self-made tests were explored and analysed. Conclusions from the gathered data are that each antivirus programme has its advantages and drawbacks; one has to evaluate his/her priorities when choosing the protection for workstation at work, educational institutions and home computers. The data analysed in the Paper gives information about different aspects of antivirus programmes. Keywords Antivirus programme, malware, spyware, firewall
Problems of modern antivirus programs.
Keywords: Datorzinātne