Partiju priekšvēlēšanu programmas pragmatiskā aspektā - Dumbre, Amanda (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Partiju priekšvēlēšanu programmas pragmatiskā aspektā”. Darba mērķis – aplūkot partiju priekšvēlēšanu programmās lietoto valodu no pragmatiskā aspekta un tās iespējamo ietekmi uz potenciālo vēlētāju. Lai sasniegtu darba mērķi, tika veikta teorētiskās literatūras par politisko diskursu, politisko retoriku un pragmatiku analīze, kā arī tika ekscerpēti un analizēti piemēri no 7 partiju priekšvēlēšanu programmām. Darba teorētiskā daļa sastāv no literatūras apskata par politisko diskursu, politisko retoriku un pragmatiku. Empīriskajā daļā ar aprakstošo metodi tiek analizēti ekscerpētie piemēri. Secināms, ka pragmatisku efektu iespējams panākt gan lietojot attiecīgu leksiku, gan teksta struktūras, gan personas vietniekvārdus, gan gramatisko formu veidošanas paņēmienus.

The topic of Bachelor’s thesis is “The Pragmatic Aspect of Party Pre-election Programmes”. Aim of the bachelor’s thesis is to analyse the language use in party pre-election programmes from a pragmatic standpoint and the influence it could have on the potential voter. To achieve the goal, analysis of theoretical literature about political discourse, political rhetoric and pragmatics was done and examples were excerped from the party pre-election programmes. The theoretical part consists of a review of literature about political discourse, political rhetoric and pragmatics. In the empirical part descriptive method has been used to analyse the excerped examples. The findings of the bachelor’s thesis reveal that pragmatic effect can be achieved by using appropriate vocabulary, text structures, personal pronouns and different grammatical forms.
The Pragmatic Aspect of Party Pre-election Programmes
Keywords: Filoloģija; priekšvēlēšanu programmas; politiskais diskurss; pragmatika; leksika; gramatika