Radzenes biezuma un liekuma rādiusa izmaiņas mīksto kontaktlēcu lietotājiem - Baltiņa, Adele (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapaspusēm. Tas satur 12 attēlus, 4 tabulas, un 47 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot vienas dienas kontaktlēcu ietekmi uz radzenes raksturlielumiem, kas būtu jāņem vērā optometristiem veicot subjektīvo refrakciju uzreiz pēc kontaktlēcu noņemšanas. Metode: longitudinālā pirms-pēc intervences pētījumā tika analizētas radzenes parametru izmaiņas dienas laikā kontroles grupai un kontaktlēcu lietotājiem, lietojot 1 dienu hidrogēla un silikonhidrogēla kontaktlēcas. Rezultāti: 1 dienas hidrogēla un silikona hidrogēla kontaktlēcas neizraisa klīniski nozīmīgas radzenes parametru izmaiņas, kas varētu ietekmēt briļļu korekcijas izrakstīšanas precizitāti, veicot subjektīvo refrakciju uzreiz pēc kontaktlēcu noņemšanas. Atslēgvārdi: radzenes liekuma rādiuss, radzenes astigmātisms, radzenes aberācijas, radzenes centrālais biezums, 1 dienas kontaktlēcas.

The thesis is written in Latvian on 37 pages. It contains 12 figures, 4 tables, and 47 references. Purpose: determine daily disposable contact lens induced corneal changes during the day to be considered providing subjective refraction immediately after contact lens removal. Methods: a longitudinal pre-post intervention study analysed changes in corneal parameters during the day for the control group and contact lens users using 1 day hydrogel and silicone hydrogel contact lenses. Results: There are no clinically significant hydrogel and silicon hydrogel daily disposable contact lens induced corneal parameter changes, which would be taken in consideration regarding precision of spectacle prescription if subjective refraction is performed immediately after lens removal. Keywords: corneal curvature radius, corneal astigmatism, corneal aberrations, central corneal thickness, daily disposable contact lenses.
Corneal Thickness and Curvature Changes in Soft Contact Lens Wearers
Keywords: Fizika; radzenes liekuma rādiuss; radzenes astigmātisms; radzenes aberācijas; radzenes centrālais biezums; 1 dienas kontaktlēcas