Dzelzs deficīta anēmijas pratība grūtniecēm - Gasparena, Ivanda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma – Dzelzs deficīta anēmijas pratība grūtniecēm. Literatūras avoti liecina, ka dzelzs deficīta anēmija grūtniecēm ir aktuāla un izplatīta veselības problēma. Dzelzs deficīts ir galvenais anēmijas cēlonis un tas skar arī grūtnieces visā pasaulē, galvenokārt sastopama nabadzīgākajās pasaules valstīs. Tāpēc, svarīga ir grūtnieču pratība par dzelzs deficīta anēmiju, lai varētu secināt zināšanas un izglītot grūtnieces par dzelzs deficīta anēmiju, lai pēc tam tās pielietotu savai veselības uzlabošanai. Darba mērķis ir noskaidrot dzelzs deficīta anēmijas pratību grūtniecēm. Pētījuma uzdevumi: veikt literatūras analīzi par dzelzs deficīta anēmijas pratību grūtniecēm; analizēt Virdžīnijas Hendersones māszinību teoriju saistībā ar dzelzs deficīta anēmijas pratību grūtniecēm; izstrādāt kvalitatīvā pētījuma instrumentu – interviju; veikt pētījumu; apkopot un analizēt iegūtos datus; izdarīt secinājumus. Pētījuma jautājums: kāda ir dzelzs deficīta anēmijas pratība grūtniecēm? Pētniecības instruments – intervija, pētniecības metode – kvalitatīvā pētījuma metode. Pētījuma apkopotie rezultāti liecina, ka raksturīgākās dzelzs defīcīta anēmijas pazīmes grūtniecēm ir nogurums un galvas reibonis, kas samazina darba kvalitāti un pašsajūtu. Svarīga loma, sevišķi grūtniecības periodā ir veselīgam un sabalansētam uzturam. Uzturā tiek lietoti dzelzi saturoši produkti – gaļa, bietes, spināti, granātāboli. Grūtnieces ir jāturpina izglītot par dzelzs deficīta anēmiju, lai uzlabotu veselības pratību. Atslēgas vārdi: dzelzs deficīta anēmija, veselības pratība, grūtnieces.

Subject of bachelor’s work – Understanding of iron deficiency anaemia in pregnant women. Literature sources suggest that iron deficiency anaemia in pregnant women is a topical and common health problem. Iron deficiency is the main cause of anemia and also affects pregnant women worldwide, mainly in poorer countries of the world. Therefore, it is important for pregnant women to be informed about iron deficiency anaemia so that they can conslude knowledge and educate pregnant women about iron deficiency anaemia, so that they can then be used to improve their health. The aim of the work is to clarify the understanding of iron deficiency anaemia in pregnant women. Study task: to carry out a literature analysis on the undersanding of iron deficiency anaemia in pregnant women; to analyse Virginia Henderson’ssister theory in relation to the undersanding of iron deficiency anaemia in pregnant womem; to develop a qualitative study tool for interviewing; to carry out a study; to collect and analysethe data obtained; to draw conclusions. Question of the study: what is the undersanding of iron deficiency anaemia in pregnant women? Research instrument – interview, research method – qualitative study method. The results of the study show that the most common signs of iron defyment anaemia in pregnant women are fatigue and dizziness, which reduces the quality and feeling of work. Healthy and balanced diets play an important role, particularly during pregnancy. Products containing iron –meat, beetroot, spinach, pomegranate – are used for consumption. Pregnant women should continue to be educated about iron deficiency anaemia in order to improve health literacy. Key words: iron deficiency anaemia, health literacy, pregnant women.
Understanding of iron deficiency anaemia in pregnant women
Keywords: Medicīna; Dzelzs deficīta anēmija; Veselības paratība; Grūtnieces; Dzelzs deficīts