Process par noziedzīgi iegūtu mantu - Mieze, Seila (Latvijas Universitāte, 2020)
Process par noziedzīgi iegūtu mantu ietverts Kriminālprocesa likuma 59.nodaļā un paredz iespēju savlaicīgi risināt mantiskos jautājumus kriminālprocesā, tas ir, lemt par mantas atzīšanu par noziedzīgi iegūtu jau pirmstiesas procesā, kā arī, izbeidzot kriminālprocesu uz personu nereabilitējoša pamata. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot noziedzīgi iegūtas mantas izpratni, izpētīt procesa par noziedzīgi iegūtu mantu krimināltiesisko regulējumu, procesā par noziedzīgi iegūtu mantu pieņemtos tiesu lēmumus, konstatējot problēmas un piedāvājot iespējamos risinājumus. Maģistra darba uzdevums ir noskaidrot procesa par noziedzīgi iegūtu mantu uzsākšanas iemeslus un šī procesa norisi, analizēt procesā par noziedzīgi iegūtu mantu pieņemto lēmumu atbilstību tiesiskajam regulējumam, kā arī noskaidrot, kādas ir procesā par noziedzīgi iegūtu mantu iesaistīto personu tiesības un pienākumi un to realizācijas iespējas. Maģistra darba ietvaros autore konstatēja nepieciešamību uzlabot tiesisko regulējumu, nolūkā nodrošināt pilnvērtīgu trešo personu tiesību aizsardzību. Atslēgvārdi: noziedzīgi iegūta manta, process par noziedzīgi iegūtu mantu, predikatīvs noziedzīgs nodarījums, prezumēta noziedzīgi iegūta manta, pierādīta noziedzīgi iegūta manta.

Proceedings regarding criminally acquired property are specified in Section 59 of the Criminal Procedure Law and provides the possibility to deal with property issues in criminal proceedings in a timely manner, i.e. to decide whether the property is criminally acquired in pre-trial criminal proceedings and also when terminating criminal proceedings for reasons other than exoneration of a person. The aim of Master thesis is to clarify the understanding of the criminally acquired property, to research the criminal-legal regulation of the proceedings regarding criminally acquired property, court decisions taken in the proceedings regarding criminally acquired property, identifying problems and offering possible solutions. The task of Mater thesis is to find out reasons for initiating proceedings regarding criminally acquired property and the procedure of this process, to analyse weather the decisions taken in the proceedings regarding criminally acquired property comply to legal regulations, and to find out the rights and duties of persons involved in the proceedings regarding criminally acquired property and how they could be applied. The author of this work concludes that it shall be necessary to improve the legal regulation in order to ensure the full protection of rights of third parties. Keywords: criminally acquired property, proceedings regarding criminally acquired property, predicative criminal offence, presumed criminally acquired property, proven criminally acquired property.
Proceedings regarding Criminally acquired property
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūta manta; process par noziedzīgi iegūtu mantu; predikatīvs noziedzīgs nodarījums; prezumēta noziedzīgi iegūta manta; pierādīta noziedzīgi iegūta manta