Akantožu (Acanthodei) atliekas no Latvijas augšējā devona siliciklastiskiem nogulumiem - Mačute, Simona (Latvijas Universitāte, 2019)
Mačute S. 2019. Akantožu (Acanthodei) atliekas no Latvijas augšējā devona siliciklastiskiem nogulumiem. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Maģistra darbā ir pētīti augšdevona, Franas un Famenas stāva siliciklastiskie nogulumi, sniegta to veidošanās apstākļu interpretācija un noskaidrota akantožu zvīņu izplatība. Lauka darbi veikti laika periodā no 2016. gada jūlija līdz 2019. gada aprīlim. Mikrofosīlijas un smilšaino nogulumu paraugi ievākti Ogres svītas 8. atsegumā Gurovas gravā un Kalnamuižas atsegumā, Amulas svītas Gavēņu atsegumā, Mūru svītas Ķurbju, Vilku un Rukūzes atsegumā, Tērvetes svītas Klūnu atsegumā, kā arī Ketleru svītas Ketleru atsegumā. Tika sastādīti atsegumu ģeoloģiskie griezumi, smilšainajiem paraugiem veikta granulometriskā analīze, pēc tekstūrām un citām pazīmēm ir nodalītas 15 siliciklastisko nogulumiežu fācijas. Noskaidrots, ka akantožu mikroskopiskās atliekas sastopamas visu pētīto stratigrāfisko vienību slāņkopās, tomēr nav atrastas Rukūzes atsegumā. Izmantojot vairāk kā 700 mikroatlieku lielu materiālu, ir veikta zvīņu morfoloģiskās uzbūves izpēte, ir precizētas akantožu zvīņu izplatības likumsakarības, kā arī noteikta akantožu mikroskopisko atlieku faciālā atkarība. Pētījuma rezultāti liecina par to, ka akantožu mikroskopiskās atliekas pārsvarā var atrast plūdmaiņu ietekmētos nogulumos, jo īpaši smilšakmeņos ar māla saveltņu klātbūtni, kas veidojas augstas enerģijas vidē vilkmes straumēs, migrējot 2D vai 3D zemūdens grēdām kanālos.

Mačute S. 2019. Acanthodian (Acanthodei) fish remains in the siliciclastic deposits from the Upper Devonian of Latvia. Master thesis. Rīga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences. The Upper Devonian, Frasnian and Famennian siliciclastic deposits from Latvia have been studied, the interpretation of sedimenraty environment and distribution of the acanthodian scales is provided. Field investigation was carried out in the period between the July 2016 and April 2019. Microfossils and samples of sandy deposits were collected from the Ogre Formation cropping in the 8th outcrop in the Gurova ravine and in the Kalnamuiža site, from the Amula Formation in the Gavēņi outcrop, from the Mūri Formation in the Ķurbji, Vilki and Rukūze outcrops, from the Tērvete formation in the Klūnas outcrop, and from the Ketleri Formation in the Ketleri site. Geological sections have been described; the grain size analysis of sandy deposit samples were made; and 15 facies of the siliciclastic deposits have been recognised based on the structures and other peculiarities of the rocks. Acanthodian microremains have been found in the deposits of all studied stratigraphic units, however, no acanthodian scales were found in the Rukūze outcrop. Morphological structure of the scales has been studied based on the large material consisting of more than 700 microremains; it allowed precise the regularities of distribution of the scales within the various siliciclastic rocks, and facial dependence of acanthodian microremains was established. The results of the study show that microscopic remains of acanthodians can mostly be found in the tidal-influenced deposits, particularly cross-stratified sandstones with the presence of clay drapes, which were formed in high-energy environments and deposited by the traction currents as the migrating 2D or 3D dunes in the fluvial channels.
Acanthodian (Acanthodei) fish remains in the siliciclastic deposits from the Upper Devonian of Latvia
Keywords: Ģeoloģija; Franas stāvs; Famenas stāvs; akantodes; mikropaleontoloģija; granulometrija