Nanostrukturētu vara un cinka oksīdu heterostruktūru fototermoelektriskās un fotokatalītiskās īpašības - Gavars, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2025)
Nanostrukturētu vara un cinka oksīdu heterostruktūru fototermoelektriskās un fotokatalītiskās īpašības. Gavars D., zinātniskās vadītājas Dr. Phys. Andžāne J. un Ph.D. Volkova M. Maģistra darbs, 47 lappuses, 26 attēli, 3 tabulas, 67 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. CuO/Cu2O/ZnO heterostruktūras izveide ar p-n pāreju fāžu robežā varētu apvienot fotoelektriskās, termoelektriskās un fotokatalītiskās metālu oksīdu īpašības, vienā multifunkcionālā materiālā. Maģistra darba ietvaros tika sintezētas nanostrukturētas CuO/Cu2O/ZnO heterostruktūras. Darbā ir veikta izveidoto heterostruktūru morfoloģijas un ķīmiskā sastāva noteikšana, izmantojot SEM, EDX, XRD un XPS. Tika raksturotas heterostruktūras termoelektriskās īpašības IR ietekmē, fotoelektriskās īpašības, zilas un sarkanas gaismas ietekmē, kā arī fotokatalītiskās īpašības pielietojumam CO2 reducēšanai.

Photothermoelectric and photocatalytic properties of nanostructured copper and zinc oxide heterostructures. Gavars D., supervisors Dr. Phys. Andžāne J. and Ph. D. Volkova M. Master’s thesis, 47 pages, 26 figures, 3 tables, 67 literature references, 7 appendices. In Latvian. The fabrication of a CuO/Cu2O/ZnO heterostructure with a p-n junction at the phase interface could combine the photoelectric, thermoelectric and photocatalytic properties of the metal oxides in one multifunctional material. Within the framework of this master’s thesis, a nanostructured CuO/Cu2O/ZnO heterostructures were synthesized. The morphology and chemical composition of the fabricated heterostructures were determined using SEM, EDX, XRD, and XPS. The thermoelectric properties of the heterostructure under IR irradiation, the photoelectric properties under the influence of blue and red light, as well as the photocatalytic properties for application in CO₂ reduction were characterized.
Photothermoelectric and photocatalytic properties of nanostructured copper and zinc oxide heterostructures
Keywords: Ķīmija; CuO/Cu2O/ZnO HETEROSTRUKTŪRA; p-n PĀREJA; FOTOTERMOELEKTRISKS MATERIĀLS; CO2 FOTAKATALĪTISKA REDUCĒŠANA