Emocionālā vientulība un emociju vizuālās izpausmes iespējas sociālajos portālos internetā. - Krūmale, Līga (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp emocionālās un sociālās vientulības rādītājiem, indivīda pašreizējo garastāvokli un to, kādus attēlus indivīds izvēlas šī garastāvokļa ilustrēšanai, kā arī, vai pastā atšķirības attēlu izvēlē sava un citu cilvēku pozitīva un negatīva garastāvokļa raksturošanai. Pētījuma dalībnieki ir 186 respondenti, 137 sievietes un 49 vīrieši vecumā no 15 līdz 64 gadiem, kuri aizpildīja elektronisku aptaujas anketu internetā. Pētījumā tika izmantota De Žongas-Gīrvildes vientulības aptauja (JGLS, De Jong-Gierveld & Kamphuis, 1985; Latvijā adaptējusi Krūmale, 2012, aptaujas ticamība ir 0,88) un jaunizveidota aptauja attēlu izvēles, emocionālā garastāvokļa un emocionālās vientulības novērtēšanai. Rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas korelācijas starp abiem vientulības veidiem un indivīda pašreizējo garastāvokli, un attēlu izvēli. Atslēgas vārdi: Emocionālā vientulība, Interneta sociālie portāli, vizuālā komunikācija, attēli

The aim of this study was to explore the relationship between emotional loneliness, individuals` current mood and the choose of pictures for describing this frame of mind. Additionally, author also wanted to explore the differences that people make in evaluating consistency of pictures for their mood and the mood of others. Sample of this study consists from 186 respondents. Methods used in this study were the De Jong-Gierveld Loneliness Scale (JGLS, De Jong-Gierveld & Kamphuis, 1985, adapted version by Krumale, 2012), and a newly created questionnaire about choosing pictures for describing ones frame of mind as well as for describing written entry of frame of mind of another person. Study shows a number of statistically significant correlations between the main variables,for example, emotional and social loneliness is closely related to ones frame of mind and to the selection of pictures for illustrating this frame of mind. Key words: Emotional loneliness, SNS, visual communication
Emotional loneliness and potentialities for visual expression of emotions in online social networking sites.
Keywords: Psiholoģija