Kolorektāla vēža ķirurģiskās ārstēšanas komplikācijas un relaparotomiju analīze - Ņesterenko, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba autors veica pētījumu RAKUS Latvijas onkoloģijas centrā (LOC), ar mērķi izanalizēt kolorektāla vēža ķirurģiskas ārstēšanas biežākās komplikācijas un relaparotomiju iemeslus. Pētījumam tika izmantota LOC datu bāze un slimnīcas medicīniskais arhīvs. Izkatīts 4.ķirurģiskās nodaļas darbs laika posma no 2008.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 15.maijam. Literatūras apskatā tiek iztirzātas kolorektāla vēža mūsdienīgas ārstēšanas problemas un aktualitātes, slimnieku raksturojums, kā arī ķirurģiskās terapijas īpatnības. Pēc 572 resnās un taisnās zarnas operācijām, komplikāciju ārstēšanai 29 slimniekiem (5,06%) bija nepieciešamas neatliekamas relaparotomijas, kuru etioloģiskie faktori ir rūpīgi izanalizēti šajā darbā. Biežākās komplikācijas novēro vīriešiem vecumā no 60 līdz 79 gadiem ar vēža lokalizāciju taisnajā zarnā. Galvenais iemesls tām bija anastomozes insuficience (34%). Pētījumā izskatītas dažādas ķirurģiskās taktikas, atkarībā no komplikāciju iemesla, un to iznākumi. Relaparotomijas saistās ar augstu pēcoperācijas mirstību – 27,6%, kā arī izteikti paaugstinātām ārstēšanas izmaksām uz ilgstošas intesīvās terapijas un kopējās hospitalizācijas rēķina.

The author of this work has performed a research in the RAKUS Latvian Oncology Center (LOC) to analyze most frequent complications of surgical treatment and causes of relaparatomy of colorectal cancer. For this research has been used data base of LOC and medical archive of hospital. Within time period from January 1, 2008 till May 15, 2014 was reviewed work of 4th surgical department. Problems and current events of modern treatment of colorectal cancer, description of patients and features of surgical treatment are analyzed throughout the survey of literature. After 572 surgeries of colon and rectum 29 (5,06%) patients needed immediate relaparotomy to treat complications, etiological factors of with are analyzed in the postgraduate work. Most frequent complications were observed in men aged 60 to 79 years with localization of cancer in rectum. Main cause of that was insufficiency of anastamosis – 34%. In the research have been reviewed different surgical tactics, depending on cause of complication, and the outcomes of those. Relaparotomies are related to high risk of postoperative mortality – 27,6%, as well as with significantly elevated costs due to lasting intensive therapy and common hospitalization.
Complications of surgical treatment of colorectal cancer and relaparotomy analysis
Keywords: Medicīna