Parādnieka tiesiskā aizsardzība tiesiskās aizsardzības procesā - Fomina, Antra (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā autore apskata Latvijā tikai 2008. gada sākumā ieviesto institūtu – tiesiskās aizsardzības procesu, kura mērķis ir atjaunot komersanta maksātspēju pilnā apjomā, aizsargājot kreditoru kopuma intereses.Ņemot vērā to, ka 2010. gada 1. aprīlī spēkā varētu stāties jauns Maksātnespējas likums, maģistra darba mērķis ir, izvērtējot pašreizējo tiesiskās aizsardzības procesa regulējumu Maksātnespējas likumā un salīdzinot to ar vēl 3 lasījumos Saeimā izskatāmo, noskaidrot sagaidāmā rezultāta pozitīvās, negatīvās iezīmes, konstatēt problēmas un izvērtēt vai likumdevējam ir izdevies iedzīvināt institūtu, kas ir efektīvs un elastīgs un uzlabot maksātnespējas tiesisko regulējumu, piedāvāt iespējamos risinājumus tiesiskās aizsardzības procesa sekmīgākai realizācijai. Maģistra darbs sastāv no četrām nodaļām, kurās autore apskata tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādāšanu, saskaņošanu un grozīšanu, tiesiskās aizsardzības procesa norisi – tā priekšrocības, apgrūtinājumus, izbeigšanu un sekas, administratora funkcijas tiesiskās aizsardzības procesā un ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu kā atsevišķu institūtu. Pētījumā autore nonāk pie šādiem būtiskākajiem secinājumiem un priekšlikumiem: likumprojektā „Maksātnespējas likums” likumdevējs nav iestrādājis likuma mērķi, kas zināmā mērā varētu radīt šķēršļus arī tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanā, tādējādi ierosinot likumprojektā mērķi tomēr noteikt. Autore secina, ka likumdevējs likumprojektā „Maksātnespējas likums” salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo Maksātnespējas likuma redakciju ir devis nodrošinātajam kreditoram paplašinātas tiesības, kas varētu būt šķērslis efektīvam tiesiskās aizsardzības procesa regulējumam. Tādējādi autore ierosina šīs tiesības sašaurināt atbilstoši spēkā esošajai Maksātnespējas likuma redakcijai.

Within this Master’s research, the author considers legal protection proceedings – an institute with an aim to renew debtor solvency in full while protecting interests of creditor totality, an institute which has been established in Latvia only in beginning of year 2008. Taking into account that by April 1, 2010 there might be in force a new Insolvency Law, the aim of Master’s paper is to consider current legal regulation of legal protection proceedings in Insolvency law and to compare it with draft law in order to clarify positive and negative trends, recognize problems and evaluate whether legislator has managed to implement the institute as an effective and flexible and to improve legal regulation as well as to provide possible solutions for successful realization of legal protection proceedings. Master’s paper consists of 4 chapters where author is considering development, coordination and amendment of legal protection proceedings action plan, procedure of legal protection proceedings – its advantages, liens, termination and consequences, functions of an administrator in legal protection proceedings and out-of-court legal protection proceedings as a separate institute. Within the research author has arrived to the following substantial conclusions and proposals: within the draft law “Insolvency law” the legislator has not worked out the aim for this law which could create a barrier in implementation of legal protection proceedings, author propose to work out the aim for draft law. Author comes to a conclusion that legislator within the draft law “Insolvency Law” has given to creditor extended rights compared with the current law, which might be a barrier for effective regulation of legal protection proceedings. Thereby the author proposes to limit these rights according to the editing of Insolvency Law currently in force.
Legal Protection of Debtor within Legal Protection Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne