Rudes ciems un Roja iedzīvotāju atmiņu stāstos un publikācijās - Hazena, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Novadpētniecība mūsdienās paliek ar vien aktuālāka. Cilvēkam kā indivīdam liekas interesanti uzzināt interesantus faktus par sava novada, ciema vai pilsētas vēsturi. Ar mutvārdu vēstures palīdzību, šos faktus iespējams atklāt no jauna, pavisam ar citu redzējumu. Pētījuma mērķis ir ar mutvārdu vēstures liecībām un publikāciju kontentanalīzi izpētīt un izprast dzīvi Rudes ciemā un Rojā 20. gadsimta 60.- 90. gados. Pētījuma gaitā veiktas intervijas ar Rojas novada iedzīvotājiem un veikta 18 publikāciju kontentanalīze, lai pēc iespējas vairāk uzzinātu par tā laika dzīvi. Pētījuma rezultāti parāda, ka cilvēkiem dzīve nav bijusi smaga vai grūta. Visiem astoņiem respondentiem dzīve kolhozā likusies patīkama, jo bijušas plašas iespējas. Rojupes iedzīvotājiem patikusi lielā kopības sajūta.

Local history in nowadays has become more topical. A person seems interesting to get know new facts about their history of city or village. With oral history, these facts can be discovered again, with another vision. The aim of this study is with oral history of inhabitants and content analysis of publication explore and understand life in the village Rude and Roja 20. century 60.-90. years. During the study, interviews were conducted with inhabitants of Rojas county and contest analysis performed of 18 publications, to find out about the life in that time. Results of the study shows that life wasn’t hard. All eight respondents life in that time remeber with nice emotions, because of wide range of options.
The Village Rude and Roja in habitants memory stories and in publications
Keywords: Bibliotēkzinātne; Novadpētniecība; Sociālā kapitāla teorija; mutvārdu vēsture; Local history; Social capital theory