Bruņotu konfliktu ietekme uz līgumu spēkā esamību - Zankoviča, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bruņoti konflikti, kas ir viena no brutālākajām cilvēka dabas izpausmēm, pavadīja cilvēci visā tās attīstības garumā. Augošā kara ietekme uz visiem dzīves aspektiem rada arī jautājumus par kara ietekmi uz starptautiskajiem līgumiem. Šī darba galvenais mērķis ir noskaidrot bruņotu konfliktu lomu starptautiskajās līgumu tiesībās, analizējot gan tiesību zinātnieku izteiktos viedokļus, gan ANO Starptautiskās tiesas spriedumus un konsultatīvos viedokļus, gan valstu praksi. Turklāt, autore vēlas, analizējot Starptautiskās komisijas radītos noteikumus, noskaidrot pastāvošā regulējuma trūkumus un izvirzīt priekšlikumus to pilnveidošanai. Saskaņā ar to, maģistra darba izstrādāšanas gaitā, autore ir nākusi pie vairākiem secinājumiem. Pirmkārt teorijas par līgumu darbības izbeigšanos uzsākoties karam pirmavots ir meklējams seno laiku paražās. Otrkārt, juridisko doktrīnu, kas nosaka, ka bruņota konflikta uzsākšana neaptur un neizbeidz līgumus automātiski, nevar nosaukt par jaunu teoriju par bruņotu konfliktu ietekmi uz līgumiem. Treškārt, noteikumu par bruņotu konfliktu ietekmi uz līgumiem piedāvātā bruņotu konflikta definīcija ir grozāma, svītrojot no definīcijas vārdu „ilgstoša”. Četurtkārt, noteikumu par bruņotu konfliktu ietekmes uz līgumiem 14. panta ietvertais vārdu savienojums „saskaņā ar Apvienoto Nāciju Statūtiem” neatspoguļo valstu nodomu piemērot šo pantu neskatoties uz pašaizsardzības tiesības īstenošanas pamatu. Piektkārt, valsts ir tiesīga apturēt starptautisko līguma darbību, saskaņā ar Noteikumu par bruņotu konfliktu ietekmi uz līgumiem, gadījumā, ja tā īsteno savas tiesības uz pašaizsardzību savas valsts ietvaros. Sestkārt, preventīvās pašaizsardzības tiesības īstenošana nepiešķir valstij tiesības apturēt starptautisko līgumu darbību saskaņā ar Noteikumiem par bruņotu konfliktu ietekmi uz līgumiem. Septiņkārt, bruņotā konflikta uzsākšana, izpildoties Vīnes konvencijas par starptautisko līgumu tiesībām noteiktiem kritērijiem, var tikt atzīta par rebus sic stantibus gadījumu. Astoņkārt, okupācijas dēļ daudzpusējo starptautisko līgumu darbība netiek ietekmēta, savukārt divpusējās saistības okupētājas un okupētās valsts starpā tiek izbeigti, ja tās izpilde nav savienojama ar okupāciju, vai tiek apturēta ja līguma izpilde nav iespējama okupācijas laikā. Deviņkārt, Latvijas Republikas pirms Otrā Pasaules kara ar Krieviju noslēgto divpusējo politisko līgumu darbība 1940. gada Latvijas Republikas inkorporācijas PSRS sastāvā dēļ tika izbeigta.

The use of armed force, as one of the brutal humanity expression accompanied the mankind during all it evaluation. Growing impact of war on different spheres of life rises questions regarding the effect of armed conflicts on international treaties. The aim of this work is to determine the role that armed conflicts play in international law, by analyzing the works of prominent scholars of international law, the practice of the International Court of Justice and state practice. Furthermore the author aimed to review the Draft articles on armed conflicts effect on the treaties and to put forward suggestions for it improvement. The author has, however, reached several conclusions. Firstly, the roots of theory regarding the termination of treaties because of armed conflict shall be found in the customary norms of ancient world. Secondly, legal doctrine according to which treaties are not ipso facto terminated or suspended because of armed conflict cannot be redarded as distinct legal doctrine. Thirdly, the definition of armed conflict offered in the articles on armed conflict effect on the treaties should be amended by striking of the word “protracted”. Fourthly, words “in according to the UN Statues” incorporated in the article 14 of the articles on armed conflict effect on the treaties do not reflect the intention of the creators. Fiftly, state is entaitled to suspend the treaty while exercising the right of self-defence within the territory of one state. Sixthly, the exercising of the right of preemptive self-defence does not grant the right to state to suspend the treaties. Seventhly, the armed conflict can be regarded ar rebus sic stantibus in case the criteria are met. Eightly, the accupation effect on treaties is as follows- multiraterial treaties are not affected by accupation, but bilaterial treaties are terminated or suspended. Nineghtly, the political bilaterial treaties, concluded prior to the Second World War, between the Republic of Latvia and Russia had been terminated because of incorporation of the Republic of Latvia into USSR
The effect of armed conflicts on the treaties force.
Keywords: Juridiskā zinātne