Tekstilšķiedru funkcionalizēšanas metodes un procesi - Zandersons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Pasaulē pēdējos gados mainās uzskati par atjaunojamajiem resursiem, arvien pieprasītāki un lielāku vērību gūst kompozīti, kuru sastāvā iekļauti dabīgi materiāli. Tostarp arī dabīgās tekstilšķiedras, kuras gan atsevišķi, gan kopā ar citām šķiedrām un polimēriem tiek pielietotas iepakojumu ražošanā, automobiļu rūpniecībā un citur. Tā kā pielietojumi ir dažādi, nepieciešamas arī katram no tiem atbilstošas materiālu īpašības. Bakalaura darbā pētīti SIA „Mežroze” ražoti audumi, kas veidoti no dabīgajām šķiedrām - liniem un kaņepājiem, kā arī to īpašības. Tika veikta tekstilšķiedru audumu pārklāšana ar metāla (Ni, Al) pārklājumiem. Šādi modificētiem audumiem, kuru struktūra gan makro, gan mikro, gan nano līmenī ir nehomogēna un heterogēna, tika veikti mitruma un temperatūras ietekmes pētījumi ar impedances spektroskopijas metodi.

Recently opinion about renewable resources in the World has changed, demand for composites that contain natural materials has raised significantly. Among these also natural textile fibers that both separately and in materials with other fibers or polymers are used in packaging, automotive and other industries. As applications differ from each other, also specific material properties are needed. In the bachelor thesis natural fiber (flax, hemp) fabrics made by „Mežroze” Ltd. were examined, as well as their properties. Active metal coatings (Ni, Al) where sputtered on textile fabrics. Later moisture and temperature influence on these modified fabrics was investigated with electric impedance spectroscopy method. The fabrics have a non-homogeneous and heterogeneous structure in macro, as well as in micro and nano levels.
Textile fibers functionalization methods and processes
Keywords: Fizika