Privātums un izsekošana Latvijā apmeklētākajās tīmekļa vietnēs - Bērziņš, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2018)
Tehnoloģiju evolūcijas gaitā attīstās arī līdzekļi, kas ļauj izsekot tīmekļa lietotājus un to tiešsaistē veiktās darbības. Šī darba ietvaros tiek aplūkoti dažādi izsekošanas mehānismi, iespējamās pret izsekošanas aizsardzības metodes un rīki, kā arī instrumenti un ietvari, ar kuriem iespējams veikt dažādus trešo pušu satura mērījumus tīmekļa vietnēs. Izmantojot izvēlētos mērījumu ietvarus, tiek ievākti dati par 1000 Latvijā populārākajām tīmekļa vietnēm. Balstoties uz apkopotajiem datiem, tiek veikta analīze, lai noskaidrotu, vai un kādas iespējamās izsekošanas pazīmes tajās ir novērojamas, izvērtējot to potenciālo ietekmi no datu privātuma viedokļa. Iegūtie rezultāti tiek salīdzināti ar līdzīgiem globāla mēroga pētījumiem, kā arī tiek novērtēta vairāku aizsardzības veidu efektivitāte.

During the course of technology evolution, means of tracking web users and their online activities are also advancing. This paper covers different tracking mechanisms, possible anti-tracking techniques and tools, as well as instruments and frameworks that allow making different third-party content measurements on websites. Using the selected measurement frameworks, data on 1000 of Latvia's most visited websites are collected. Based on aggregated data, an analysis is performed to see if and what possible signs of tracking are observed, assessing their potential impact from the data privacy point of view. The results obtained are compared with similar global studies and the effectiveness of several types of protection is evaluated.
Privacy and tracking on most visited websites in Latvia
Keywords: Datorzinātne; datu privātums; izsekošana tiešsaistē; digitālnospiedumu iegūšana; webXray; OpenWPM