Autoritārais un demokrātiskais vadības stils kristīgajā mācībā sākumskolā Gulbenē - Sarma, Liene (Latvijas Universitāte, 2007)
Mana kvalifikācijas darba nosaukums ir "Autoritārais un demokrātiskais vadības stils kristīgajā mācībā sākumskolā Gulbenē." Pašlaik Latvijā skolās notiek izglītības paradigmu maiņa no autoritārā uz demokrātisko vadības stilu, kas ir nopietns process visā sabiedrībā. Katram skolotājam, katram sabiedrības loceklim ir jāiemācās pārformēties no autoritārā vadības stila uz demokrātisko. Tā nav tikai ideoloģijas maiņa, tas skar katru cilvēku atsevišķi. Katram sabiedrības loceklim ir jāmaina sava domāšana, runas veids, darbība, vadības stils, lai viņš dzīvotu un rīkotos atbilstoši demokrātijas pamatprincipiem. Ja mēs izvēlamies autoritāras vērtības, kur bērns netiek uzskatīts par personību, kur viņš nedrīkst pats domāt, uzskatīt, izlemt, izvēlēties dažādās dzīves jomās, tad viņam tiek atņemtas viņa tiesības uz brīvību. Demokrātiskā sabiedrībā ikvienam no mums ir jākopj sevī demokrātijas vērtības, attīstot radošo patstāvību, atbildību, pašdisciplīnu, uzdrīkstēšanos, iecietību un cieņu pret citiem un viņu uzskatiem.

My qualification paper title is „Authoritarian and democratic guidance style in Christian study primary school in Gulbene.” In Latvia at the time being to transpire changes in the education in a pedagogical guidance style. Pedagogue, and Christian studys teachers too, must change their pedagogical guidance style from authoritarian values to democratic values. Every child is free, responsible, competent, originative personality and we must their as such hold in respect. Because in a democracy everyone must to take into account such democratic values as freedom, responsibility, collaboration, self-discipline and bilateral respect.
Authoritarian and democratic guidance style in Christian study in Gulbene primary school
Keywords: Pedagoģija