Sociālā pedagoga darbība 3. klašu skolēnu adaptācijas veicināšanā jaunā vidē - Dzene, Daiga (Latvijas Universitāte, 2019)
Diplomdarbs “Sociālā pedagoga darbība 3. klašu skolēnu adaptācijas veicināšanā jaunā vidē”, ir izstrādāts ar mērķi raksturot preventīvo sociālpedagoģisko darbību vispārizglītojošā izglītības iestādē, veicinot sekmīgu skolēnu adaptāciju 4.klasē. Darba teorētiskajā daļā tiek aprakstīta adaptācijas būtība, adaptīvā uzvedība un prasmes, un dezadaptācija un raksturoti jaunākā pusaudža vecumposma attīstības aspekti, kas ietekmē adaptāciju pamatskolā. Praktiskajā daļā tiek aprakstīts Rīgas “X” vidusskolā veiktais pētījums par 3. klašu skolēnu adaptācijas veicināšanu 4. klasē, izstrādātā sociālpedagoģiskā programma “Sociālā pedagoga preventīvās darbības programma, veicinot sekmīgu adaptāciju 4. klasē”, aprakstīta programmas aprobācija un veikta tās rezultātu analīze.

Diploma thesis “Social Pedagogue Activity in Promoting the Adaptation grade 3 Pupils In a New Environment”, is designed to describe preventive socio-pedagogical activities in mainstream education school to facilitate successful adaptation of pupils in grade 4. The theoretical part covers the essence of adaptation, adaptive behavior and skills, disadaptation an description of development aspects of the younger adolescent age group, that influence adaptation in primary school. The practical part describes the reaserch carried out in the Riga`s X Secondary school of promoting the adaptation of 3rd grade pupils to grade 4, description of the developed socio-pedagogical program “Social pedagogical preventive action program for promoting succesful adaptation in grade 4”, approbation of the program and analysis of its results.
Social Pedagogue Activity in Promoting the Adaptation of Grade 3 Pupils in New Environment
Keywords: Pedagoģija; adaptācija; dezadaptācija; jaunākais pusaudzis; preventīvais sociālpedagoģiskais darbs; skolēna adaptācija pamatskolā