Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu liecības Vilku purva nogulumu griezumā - Reire, Elīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Reire, E. 2024. Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu liecības Vilku purva nogulumu griezumā. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. Maģistra darbā pētīti Vilku purva nogulumi, lai noskaidrotu, kad purva ieplakā aizauga paleoezers un kā, mainoties paleoģeogrāfiskajiem apstākļiem, attīstījās purvs. Pētījuma ietvaros tika veikti lauka darbi, tai skaitā ģeoloģiskā urbšana un zondēšana, kā arī nogulumu karsēšanas zudumu, kūdras botāniskā sastāva, kūdras sadalīšanās pakāpes, sporu putekšņu, augu makroskopisko atlieku analīzes, kā arī iegūti rentgena difraktometrijas un ar AMS 14C metodi veikto nogulumu datējumu rezultāti, to interpretācija. Pētījumā secināts, ka paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu rezultātā paleoezers Vilku purva ieplakā aizaudzis vidējā holocēna beigu posmā pirms 6100 kal. g. PM, kad izveidojies purvs. Tas izgājis pilnu purva attīstības ciklu no zemā tipa līdz augstā tipa purvam. Augstā tipa jeb sūnu purvs attīstās tikai pēdējos 300 gadus. Maģistra darba kopējais apjoms ir 86 lappuses, tai skaitā 23 attēli, 3 tabulas un 7 pielikumi.

Reire, E. 2024. Records of paleogeographical condition changes in the sediments of Vilku bog. Master's thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geography. In the Master's thesis, the sediments of Vilku bog were studied in order to find out when the paleolake became fill in the depression of the bog and how the bog developed due to changes of the paleogeographical conditions. As part of the research, field work was carried out, including geological coring and probing, as well as analyzes of sediment loss on ignition (LOI), botanical composition of peat, peat decomposition rate, spore-pollen and plant macroscopic remains, as well as the results of X-ray diffractometry and sediment dating performed with the AMS 14C method and their interpretation. The study concluded that as a result of changes in paleogeographical conditions, the paleolake in the depression of Vilku bog overgrew in the end of the Middle Holocene before 6100 cal. y. BP. As a raised bog type, or mossy bog, it has only been developing only for the last 300 years. The total volume of the master's thesis is 86 pages, including 23 images, 3 tables and 7 appendices.
Records of paleogeographical condition changes in the sediments of Vilku bog
Keywords: Ģeogrāfija; Lubāna līdzenums; AMS 14C metode; kūdra; makroskopisko atlieku analīze; putekšņi