RbCs molekulas elektroniskā pamatstāvokļa augstas izšķirtspējas spektroskopija - Zuters, Valdis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir iegūt augstas precizitātes spektroskopisko informāciju par RbCs molekulas X1Σ+ pamatstāvokļa svārstību-rotācijas līmeņiem, it īpaši tuvu stāvokļa disociācijas robežai. Šie pētījumi ir aktuāli auksto molekulu veidošanās eksperimentu dēļ. Šim nolūkam tiek novērota molekulu lāzer-inducēta fluorescence (LIF) no B1Π un (4)1Σ+ stāvokļiem uz pamatstāvokli. LIF progresiju identificēšana ļāva noteikt X1Σ+ stāvokļa svārstību-rotācijas līmeņu enerģijas, kas tika izmantotas, lai uzkonstruētu RbCs pamatstāvokļa potenciālu. Jaunais potenciāls ar augstu precizitāti reproducē eksperimentālos datus plašā svārstību un rotāciju kvantu skaitļu diapazonā. Bakalaura darbs (52 lappuses) satur anotāciju, ievadu, 6 nodaļas, secinājumus un 33 attēlus, kā arī literatūras sarakstu (32 atsauces) un 4 pielikumus.

The purpose of this bachelor thesis was to obtain high resolution spectroscopic information about rotational and vibrational structure of the RbCs electronic ground state X1Σ+, primarily we are interested in those levels that lie close to the dissociation limit. The results are important for designing experiments on cold molecule formation. For this purpose we observed laser induced fluorescence (LIF) from the upper electronic states (4)1Σ+ and B1 to the ground state. Identification of LIF lines allowed us to obtain energies of rovibronic levels, which were used for construction of the electronic ground state potential of RbCs. New ground state potential allows to reproduce observations with high accuracy in a wide range of vibrational and rotational quantum numbers. The thesis (52 pages) contains abstract, introduction, 6 chapters, conclusion and 33 figures, as well as bibliography (32 references) and 4 additions.
High resolution spectroscopy of the electronic ground state of the RbCs molecule
Keywords: Fizika