Veselības aprūpe ieslodzījumu vietās - Ščerbans, Mareks (Latvijas Universitāte, 2022)
Cilvēktiesībām ir liela vērtība pasaules sabiedrībai 21. gadsimtā. Cilvēka dzīvi mūsdienās nevar iedomāties bez cilvēktiesību ievērošanas. Katram cilvēkam ir tiesības būt cienītam, kā arī pienākas tiesības uz dzīvību un veselību. Protams, katra cilvēka dzīve atšķiras. Dažiem cilvēkiem dzīves gaitās nākas nonākt situācijā, kad tā pārkāpj likumu. Viens no sodu veidiem par kriminālpārkāpumiem ir brīvības atņemšana. Dažādas valstis brīvības atņemšanu izprot atšķirīgi, ko ietekmē kultūra valstī. Cilvēks ieslodzījuma vietās saglabā cilvēktiesības, kuras valstij pienākums ievērot. Autors bakalaura darbā pēta veselības aprūpi ieslodzījumu vietās. Tiek pievērsta uzmanība sabiedrībai noteiktā laika periodā, kad cilvēktiesības vēl nebija pieņemtas starptautiskajā regulējumā, tādējādi veidojot salīdzinājumu ar situāciju 21. gadsimtā. Pētīts tiek arī cilvēktiesību starptautiskais un nacionālais regulējums. Tiek veikta tiesu prakses analīze ar mērķi veikt secinājumus par veselības aprūpes efektivitāti. Tika veikts Latvijas, Bahreinas, Krievijas Federācijas un Somijas ieslodzījumu vietu veselības aprūpes salīdzinājums, jo visas minētās valstis ir kultūras ziņā atšķirīgas. Darba mērķis ir noteikt veselības aprūpes kvalitāti Latvijas ieslodzījuma vietās, veidojot salīdzinājumu ar citām valstīm. Darba uzdevumi ir veikt tiesību normu analīzi, kas regulē ieslodzīto personu veselības aprūpes nodrošināšanu, veikt Latvijas judikatūras izpēti saistībā ar ieslodzīto personu veselības aprūpi, pētot Administratīvās tiesas praksi un Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, kā arī veikt salīdzinājumu ar izvēlētajām valstīm.

Human rights are of huge value to world society in the 21st century. Human life today can’t be imagined without consideration of human rights. Each human has rights to be respected, rights to life and health. People do live different lives. Some of us do wrong choices in their lives which leads to law violations. Some people are guilty of breaking criminal law which sometimes leads to sentence of time in prison. Different countries have different visions of life conditions in prison. While being in prison, the person keeps human rights which government must respect. The author of the bachelor’s thesis studies government-provided health care in prisons. The author has attention to the time period when human rights weren’t regulated internationally, making a comparison with the prison system in the 21st century. The research is being done not only on international regulations but on national regulations as well. The author does his insight in the case-law of prison health care, making an opinion about the situation. In thesis is being done a comparison between Latvia, Finland, Bahrain and Russian Federation, because these countries have different cultures. The aim of the bachelor’s thesis is to provide a full comprehension of prison health care in Latvia and make a comparison with other countries with different approaches to practice. The tasks are to analyze the legal norms which regulate health care in prisons, to study case law of the Administrative Court of Latvia and European Court of Human Rights, and to make comparisons with selected countries.
Health care in prisons
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; ieslodzījuma vieta; ieslodzītā persona; veselības aprūpe; Apvienoto Nāciju Organizācija