Mikroplastmasas piesārņojuma sezonalitāte Latvijas upju ūdens virskārtā - Svipsta, Sanda (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā pētīts mikroplastmasas piesārņojums četru lielāko Rīgas līcī ieplūstošo upju ūdens virskārtā. Laika posmā no 2022. gada aprīļa līdz 2022. decembrim ar regularitāti reizi divos mēnešos, izmantojot Manta tīklu (acs izmērs 100 µm), tika ievākti 54 mikroplastmasas paraugi. Ievāktais materiāls tika secīgi apstrādāts izmantojot ķīmiskās sadalīšanas metodes un blīvumseperāciju. Mikroplastmasas daļiņām tika veikta vizuālā analīze un noteikts to veidojošais polimērs. Vasaras sezonā novērojamas augstākas plastmasas daļiņu koncentrācijas nekā pavasara, rudens un ziemas sezonā. Lielāko īpatsvaru paraugos veido fragmenti (88,42%) un šķiedras (10,22%), bet dominantā daļiņu krāsa paraugos ir melna (45,64%), caurspīdīga (15,67%) un zila (15,30%). Visās upēs visbiežāk sastopamie polimērs ir polietilēns ar izņēmumu Salacā, kur dominēja EPDM (etilēna propilēna diēna monomēra) gumijas daļiņas.

The research in the master's thesis focused on the microplastic pollution in the water surface of the four largest rivers flowing into the Gulf of Riga. From April 2022 to December 2022, at regular intervals of every two months, using a Manta net (mesh size 100 µm), 54 microplastic samples were collected. The collected material was sequentially processed using chemical decomposition methods and density separation. The microplastic particles was visually analyzed followed by chemical composition analysis. During the summer season there are observable higher concentrations of plastic particles than during the spring, autumn and winter seasons. The majority of samples consist of fragments (88,42%) and fibers (10,22%), while the dominant particle color in the samples is black (45,64%), transparent (15,67%) and blue (15,40%). The most common polymer in all rivers is polyethylene with an exception in Salaca, where the EPDM rubber particles (ethylene propylene diene monomer) dominated.
Seasonality of microplastic pollution in the surface water of Latvian rivers
Keywords: Vides zinātne; mikroplastmasa; piesārņojums; sezonālās izmaiņas; upes; ūdens virskārta