Veselības aprūpes pieejamība Latvijā - Stašuļonoka, Irina (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma ir “Veselības aprūpes pieejamība Latvijā”. Veselības aprūpe ir neatņemama sastāvdaļa katra cilvēka dzīvē un valstij kopumā. Valsts ik gadu zaudē cilvēkresursus, kas rada negatīvu ietekmi uz visu tautsaimniecību. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt ieteikumus veselības aprūpes sistēmas pieejamībai Latvijā. Pētījumā analizēta veselības aprūpes sistēma Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Dānijā. Darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā ir apkopota teorētiskā daļa, balstoties uz pētnieciskajiem darbiem un zinātniskajiem rakstiem. Otrajā nodaļā tiek analizēti finanšu un ekonomiskie rādītāji Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Dānijā. Trešajā nodaļā darba autore empīriskā pētījuma ietvaros veica ekspertu aptauju. Darba nobeigumā ir apkopoti secinājumi, kā arī izstrādāti priekšlikumi sistēmas uzlabošanai.

The subject of this Master’s thesis: Accessibility of Health Care in Latvia. Health care is an integral part of every person’s life and of the country as a whole. Each year, the State loses its human resources and this has a negative impact on the whole economy. The objective of this Master’s thesis is to provide recommendations of improving the accessibility of the health care system in Latvia. The author of the research analyzes health care systems in Latvia, Lithuania, Estonia and Denmark. The thesis consists of three parts. Chapter 1 sums up the theoretical part which is based on research work and scientific papers. Chapter 2 analyzes financial and economic performance in Latvia, Lithuania, Estonia and Denmark. In Chapter 3, the author conducted an empirical study which involved a survey of professionals. The conclusion part of the thesis sums up the conclusions and contains recommendations for improvements of the system.
Accessibility of Health Care in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; veselības aprūpe; nevienlīdzība; pakalpojumu pieejamība; health care; inequality