Gados jauno pedagogu darba noturības ietekmējošie faktori - Imangulova, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Gados jauno pedagogu darba noturības ietekmējošie faktori” mērķis ir noskaidrot nepieciešamības, raksturīgākas iezīmes un atšķirtības gados jaunajiem pedagogiem, lai veidotu ieteikumus to noturībai izglītības iestādē. Darba aktualitāte ir pamatota ar to, ka Latvijā jauno pedagogu izglītības iestādēs ir skaitliski mazāk nekā vecāko paaudžu pedagogu profesijas pārstāvji. Maģistra darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem un ieteikumiem, izmantotās literatūras saraksta. Maģistra darbā tiek aplūkotas paaudžu galvenās iezīmes, pedagogu profesijas izvēlēs faktori un pedagogu profesijas pamešanas iemesli. Kā arī darba vietas izvēles ietekmējošie faktori un izglītības iestādes vadītāja iespējas noturēt gados jaunos pedagogus. Pētnieciskajā daļā izmantota aptaujas metode, datu ieguvei tika anketēti 407 pedagogi no visas Latvijas, kas pārstāvēja dažāda vecuma grupas. Tika analizēti iegūtie dati un salīdzināti ar teorijas daļā apskatīto informāciju. Darba ietvaros izstrādāti ieteikumi izglītības iestāžu vadītājiem, lai gados jaunos pedagogus noturētu pēc pētījumā iegūtajiem datiem.

The aim of this master's thesis " Factors Influencing the Retention of Young Teachers in the Working Environment of Educational Institutions " is to find out the needs, characteristics and differences of young pedagogues in order to make recommendations for their retention in an educational institution. The actuality of the work is based on the fact that in Latvia there are fewer young pedagogues in educational institutions than educators of older generations. The master's thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions and recommendations and of a list of used literature. The master's thesis examines the main characteristics of generations, factors in the choice of the teaching profession and the reasons for leaving the teaching profession. As well as the factors influencing the choice of workplace and the opportunities of the head of the educational institution to retain young teachers. The survey method was used in the research part, 407 educators from all over Latvia, representing different age groups, were interviewed for data collection. The obtained data were analysed and compared with the information discussed in the theory part. As part of the work, recommendations were developed for the heads of educational institutions in order to retain young teachers according to the data obtained in the study.
Factors Influencing the Retention of Young Teachers in the Working Environment of Educational Institutions
Keywords: Izglītības zinātnes; izglītības iestādes vadītājs; pedagogs; darba vide; gados jauns pedagogs; paaudzes