Iekšējā kontrole nebanku kredītiestāde - Javorska, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarba tēma ir „Iekšējā kontrole nebanku kredītiestāde”. Pētījuma tēmas aktualitāte: uzņēmums X Rīgas filiāle darbojas finanšu produktu jomā, nav banka, bet izsniedz ātros kredītus, ir jānoskaidro trūkumi iekšējā vidē. Pētījuma objekts – uzņēmuma X Rīgas filiāles iekšējā kontrole. Pētījuma priekšmets – iekšējās kontroles elementi. Pētījuma tēmas aktualitāte: uzņēmuma X Rīgas filiālei, kura nav banka un darbojas finanšu produktu jomā, ir jānoskaidro trūkumi iekšējā vidē. Darbā tika izmantotā COSO modeļa pielietojums, kas parādīja, ka iekšējās kontroles sistēma kopumā atbilst COSO elementiem. Risku novērtēšanā ir daudz nepilnības. Uzņēmuma X Rīgas filiālei ir ieteicams vēl viens iekšējās kontroles sistēmas veids, kā uzraudzīt darbinieku darbības rezultātus, - pieprasīt darbiniekiem noteiktajā termiņā iesniegt rezultātu statistiku.

The diploma thesis: “Internal control of non-bank credit institution”. Topicality of the research topic: the Riga branch of company operates in the field of financial products, and it issues fast loans, it is necessary to find out the shortcomings in the internal environment. The Riga branch, which is not a bank and operates in the field of financial products, has to find out the shortcomings in the internal environment. The application of the COSO model used in the work showed that the internal control system generally complies with the COSO elements, where are many shortcomings in risk assessment. Another way of the internal control system to monitor the performance of employees is recommended for the Riga branch of Company X - to require employees to submit performance statistics within the set deadline.
Internal control of non–bank credit institution
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; nebanku kredītiestādes; nebanku kontrole; iekšējā kontroles sistēma; ātro kredītu devējs uzņēmums X; COSO