3D tīmekļa vietnes izstrāde - Pelle, Roberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienās ikvienas tīmekļa vietnes mērķis ir piesaistīt pēc iespējas vairāk jaunu un pastāvīgu lietotāju, kuri to lietos ikdienā. Līdz ar jaunu un jaudīgu tīmekļa tehnoloģiju, ietvaru un risinājumu izveidi un attīstību tiek arvien vairāk izpētīti dažādi veidi, kā saglabāt lietotāju interesi par tīmekļa vietnēm. Viens no šādiem veidiem ir jaunu animāciju, stilu, funkciju un tehnoloģiju integrēšana tīmekļa vietņu izstrādē, noformējumā un mijiedarbībā ar citām sistēmām, lietojumprogrammām un programmsaskarnēm. Viena no šādām tehnoloģijām ir tieši 3D objektu ģenerēšana, attēlošana un pielāgošana kā viena no noformējuma vai vispārējās vietnes funkcionalitātes sastāvdaļām. Šī darba mērķis ir analizēt dažādus risinājumus šo 3D objektu ģenerēšanai, attēlošanai un pielāgošanai atbilstoši lietotāja darbībām, aprakstīt 3D tehnoloģijas, kas tiek izmantotas mūsdienu tīmekļa vietņu izveidē gan no noformējuma, gan no funkcionalitātes skatpunkta, analizēt, kādas 3D tehnoloģijas tiek pielietotas dažādās esošās 3D tīmekļa vietnēs un aprakstīt dažādu šo tehnoloģiju pielietošanu esošas tīmekļa vietnes paplašināšanai ar jaunu 3D funkcionalitāti.

In the modern era, every website's goal is to attract as many new and regular users as possible who will interact with it daily. With the creation and rapid development of new and powerful web technologies, frameworks and solutions comes a necessity to further explore various methods for keeping users entertained and interested while visiting any website. One such method is to integrate new animations, styles, functionalities and technologies into the development, design and interoperability of websites with other systems, applications and application programming interfaces. 3D object generation, display and customization make up one of these new technologies that can be used to further enhance the design or overall functionality of a website. The aim of this work is to analyze different solutions for generating, displaying and customizing 3D objects according to user specified actions, to describe the 3D technologies used in the creation of modern websites from both a design and functionality point of view, to analyze what 3D technologies are used by several different existing 3D websites and to describe how several of these technologies can be used to add new 3D functionality to an existing website.
3D website development
Keywords: Datorzinātne; 3D; tīmekļa vietne; tīmekļa izstrāde; lietotāju pieredze; tīmekļa vietnes noformējums