Sikspārņu pazemes mītņu nozīme un populāciju ilglaicīga dinamika Latvijā - Vintulis, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā aplūkotas trīs tēmas: sikspārņu ziemošanas mītņu raksturojums, šo mītņu izmantošana dažādās sezonās un ziemojošo un migrējošo sikspārņu populāciju skaita izmaiņas. Analizēti 35 gadu laikā Latvijā ievākti dati par 994 ziemojošo sikspārņu sugu izmantotajām ziemas mītnēm. Izvērtēta šo mītņu nozīmība dažādām ziemojošajām sikspārņu sugām un aplūkota to izmantošana citās sezonās. Vislielākā sikspārņu sugu daudzveidība konstatēta alās, vislielākās ziemojošo sikspārņu populācijas – fortu tipa mītnēs un – divām sugām - mazajos piemāju pagrabos. Konstatēts, ka sikspārņi izmanto ziemošanas mītnes visa gada garumā. Divām sugām aprēķināts mazajos piemāju sakņu pagrabos ziemojošās populācijas lielums. Analizētas sikspārņu sugu populāciju skaitliskās izmaiņas ziemošanas vietās, kā arī migrējošo populāciju dinamika laika periodā no 1993. līdz 2012. gadam. Ziemojošo sikspārņu monitoringa 20 gadu laikā iegūtie rezultāti liecina, ka no septiņām ziemojošajām sikspārņu sugām trijām ir stabili populāciju skaita trendi, trim sugām – pieaugoši, bet vienai sugai skaits samazinās. Migrējošo sikspārņu uzskaišu datu analīze liecina par iespējamu ziemeļaustrumu Eiropas daļas migrējošo sikspārņu sugu populāciju pieaugumu. Iegūtie dati par ziemošanas mītnēm un ziemojošo sikspārņu populāciju skaitu tiek izmantoti adekvātu aizsardzības pasākumu izstrādāšanai, bet dati par sikspārņu skaita dinamiku izmantoti arī Eiropas sikspārņu sugu trendu un indeksu aprēķināšanai.

This work touches three topics: characterization of the winter roosts of bats, the importance of these roosts to bats in different seasons and changes in population number of both hibernating and migratory bats. Data on 994 bat hibernation sites collected in Latvia during last 35 years were analysed. Importance of different types of roosts for different bat species as well as exploitation of the winter roosts in non-hibernation season was evaluated. The highest bat species diversity was found in caves, but the most numerous hibernating populations – in fortifications and, for two species, in small root cellars. Bats were found visiting wintering roosts throughout the whole year. For two species size of the population hibernating in small root cellars was calculated. Changes in population numbers of bats in hibernation sites as well as population dynamics of migratory bat species were analysed for the period 1993 – 2012. Monitoring data collected during 20 years suggest that of seven hibernating bat species population trends of three species is stable, three species have increasing, but one species – decreasing trends. Analysis of the survey data on migratory bats suggest a possible increase of the North-Eastern populations of migratory bat species. Data about bat winter roosts and changes of bat species’ population numbers have been used to establish adequate conservation actions, but data on population trends were included in calculation of the European wintering bat population trends and indexes.
Importance of bat underground roost and long-term chang of bat populations in Latvia
Keywords: Bioloģija; Sikspārņi (Latvija); Biology; Bats (Latvia)