Baltijas valstu aizsardzības nozares attīstība Eiropas aizsardzības politikas ietvaros - Svarāns, Rets (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Baltijas valstu aizsardzības nozares attīstība Eiropas aizsardzības politikas ietvaros” autors Rets Svarāns izvirzīja mērķi izpētīt Baltijas valstu aizsardzības nozares attīstību saistībā ar Eiropas Aizsardzības aģentūras (EAA) iniciatīvām. Galvenie mērķi ir izpētīt un salīdzināt aizsardzības budžeta un aizsardzības investīciju izmaiņas, izveidot visaptverošu skatījumu uz aizsardzības nozares funkcionalitāti, kā arī analizēt, kā EAA iniciatīvas var veicināt Baltijas valstu aizsardzības nozares izaugsmi. Pētījuma veikšanai tiek veikta kvalitatīvā analīze ekspertu interviju veidā. Lai nonāktu pie secinājumiem un izvirzītu priekšlikumus tiek izskatīti citu autoru iepriekš veiktie pētījumi ES aizsardzības jomā, tiek veikts personīgais Baltijas valstu aizsardzības nozares pētījums, kā arī tiek ņemti vērā nozares ekspertu viedokļi un zināšanas. EAA iniciatīvas gandrīz neveicina Baltijas valstu aizsardzības nozares attīstību. Igaunija bija vienīgā valsts līdz 2023. gada beigām, kas piedzīvoja pieaugošu aizsardzības nozares attīstību EAA iniciatīvu un investīciju rezultātā. Latvija un Lietuva ievērojami palielināja līdzdalību EAA iniciatīvās tikai pēc 2023 gada. Tomēr, balstoties uz ekspertu viedokļiem, sagaidāms, ka palielināsies dalība jaunajās EAA iniciatīvās, kas pēc tam veicinās Baltijas valstu aizsardzības nozaru izaugsmi.

Author of master thesis “Development of the Baltic States Defence Industry under the European Defence Policy” Rets Svarāns set an aim to research the development of Balitc States defence industry in regard to initiatives put forward by European Defence Agency (EDA). Main goals are to explore and compare changes in defence budgets and defence investments, to establish comprehensive outlook on functionality of defence industry, as well as, to analyse how EDA initiatives can contribute to growth of the Baltic States defence industry. To conduct research qualitative analysis is performed in form of expert interviews. Together on basis of other author prior research in the field of EU defence, individual economic research of Baltic States defence industry, and with opinions and knowledge of field experts conclusions and suggestions are drawn. The EDA initiatives hardly facilitate development in the Baltic States defence industry. Until end of year 2023, before Latvia and Lithuania slightly increased participation in EDA initiatives, Estonia was the only state which experienced increased development of their defence industry resulting from EDA initiatives and investments. However, based on expert opinions and predictive analysis it is expected that there will be an increase in participation in new EDA initiatives which subsequently would facilitate growth across Baltic States defence industries.
Development of the Baltic States Defence Industry under the European Defence Policy
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Baltic States defence industry; defence budget; EDA; NATO