Izgāztuvju inertās frakcijas materiāla izmantošanas iespējas metāna gāzes emisiju mazināšanai poligonos - Puzule, Elīna Paula (Latvijas Universitāte, 2023)
Atkritumu poligonos pastāv dažādas līdz šim neatrisinātas problēmas, tajā skaitā arī to neatbilstoša slēgšana. Atkritumu poligonos rodas siltumnīcefektu veicinošas gāzes, kas rada negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi. Šī poligona gāze ir jāsavāc, jāpārstrādā, vai jāmēģina sekvestrēt uz vietas, lai mazinātu klimata pārmaiņas un ietekmi uz vidi. Tomēr, izgāztuvei paliekot vecākai, gāzes daudzums pakāpeniski samazinās, gāzes savākšanas sistēma tādējādi ar laiku kļūst ekonomiski neizdevīga, un biopārklājums ir viens no veidiem, kā panākt ilgtspējīgu risinājumu. Maģistra darba mērķis ir veikt izpēti ilgtspējīgu resursu reģenerācijas potenciālam smalkai izgāztuvju atkritumu atlikuma daļai ar izmantojot to, kā efektīvu funkcionālu inženiertehnisko segumu poligonos, kas oksidētu metāna gāzi.

Various problems exist in landfills that have not been solved so far, including their inadequate closure. Landfills produce greenhouse gases that have a negative impact on the environment. This landfill gas must be collected, recycled, or attempted to be sequestered on- site to mitigate climate change and environmental impact. However, as the landfill gets older, the amount of gas gradually decreases, the gas collection system thus becomes economically unviable over time, and bioremediation is one way to achieve a sustainable solution. The aim of the master's thesis is to investigate the potential of sustainable resource regeneration of the fine fraction of landfill waste by using it as an effective functional engineering cover in landfills that would oxidize methane gas.
Possibilities of using inert fraction materials in order to reduce methane gas emissions in landfills
Keywords: Vides zinātne; atkritumu poligoni; poligonu gāze; metāns; smalkā frakcija; poligonu pārsegums