Maskulīno normu konformitātes un metakognitīvo pārliecību saistība ar psiholoģiskās palīdzības meklēšanas nodomu un stigmu vīriešiem - Angena, Antra (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā maskulīno normu konformitāte un metakognitīvās pārliecības ir saistītas ar psiholoģiskās palīdzības meklēšanas nodomu, internalizēto stigmu un stigmatizācijas uztveri vīriešiem. Pētījuma izlasi veidoja 70 vīrieši vecumā no 19 līdz 74 gadiem (M = 38,4; SD = 12,4). Datu iegūšanai tika izmantoti sekojoši pētījuma instrumenti: Maskulīno normu konformitātes aptauja (Mahalik et al, 2003), Metakognīciju aptauja (Wells & Cartwright-Hatton, 2004), Palīdzības meklēšanas nodoma aptauja (Hammer & Spiker, 2018), Palīdzības meklēšanas internalizētās stigmas aptauja (Vogel et al., 2006), Palīdzības meklēšanas stigmatizācijas uztveres aptauja (Vogel et al., 2009). Iegūtie rezultāti norāda uz statistiski nozīmīgām pozitīvām saistībām starp maskulīno normu konformitāti un palīdzības meklēšanas internalizēto stigmu, kā arī uz statistiski nozīmīgām pozitīvām saistībām starp metakognitīvajām pārliecībām un palīdzības meklēšanas stigmatizācijas uztveri. Pētījumā tika atklāts, ka palīdzības meklēšanas internalizētā stigma izskaidro 33% no palīdzības meklēšanas nodoma variācijas.

The aim of the study was to find out how conformity to masculine norms and metacognitive beliefs are related to the intention to seek psychological help, internalized stigma, and perceptions of stigmatization in men. The study sample consisted of 70 men between the ages of 19 and 74 (M = 38.4; SD = 12.4). The following research instruments were used to collect data: The Conformity to Masculine Norms Inventory (Mahalik et al, 2003), The Metacognitions Questionnaire (Wells & Cartwright-Hatton, 2004), Mental Help-Seeking Intention Scale (Hammer & Spiker, 2018), Self-Stigma of Seeking-Help Scale (Vogel et al., 2006), Perceptions of Stigmatization by Others for Seeking-Help Scale (Vogel et al, 2009). The obtained results indicate statistically significant positive associations between conformity to masculine norms and the self-stigma of seeking help, as well as statistically significant positive associations between metacognitive beliefs and perceptions of stigmatization by others for seeking help. The study found that self-stigma of seeking help explained 33% of the variance in mental help-seeking intention.
The Relationship between Conformity to Masculine Norms, Metacognitions and Mental Help-Seeking Intention and Stigma in Men
Keywords: Psiholoģija; maskulīno normu konformitāte; metakognīcijas; palīdzības meklēšanas nodoms; palīdzības meklēšanas inetrnalizētā stigma; palīdzības meklēšanas stigmatizācijas uztvere