Žuldiņu purva ģeoloģiskā attīstība - Kalniņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba izstrādes gaitā veikto paleobotānisko pētījumu rezultāti sniedz informāciju par Žuldiņu purva veidošanās sākumu un ģeoloģisko attīstību. Pētījumā tika izmantota sporu-putekšņu analīze, kūdras botāniskā sastāva un kūdras sadalīšanās pakāpes noteikšana, kas tika veikta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Kvartārvides laboratorijā. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka Žuldiņu purvs ir sācis veidoties pārpurvojoties pārmitrai ieplakai Sēļu pacēlumā, Sedas līdzenumā. Purva attīstības gaitā ir mainījušies apstākļi un līdz ar to arī kūdru veidojošo augu sastāvs. Noguluma griezuma apakšējā daļā uzkrājusies pārejas tipa koku – zāļu kūdra, vidusdaļā augstā tipa priežu – spilvju kūdra, bet augšējo slāni veido augstā tipa spilvju – sfagnu kūdra. Raksturvārdi: sporu-putekšņu analīze, kūdras botāniskais sastāvs, sadalīšanās pakāpe

In the frame of Bachelor’s work palaeobotanical investigation were done and obtained results show information of Žuldiņi Mire formation and geological development. Žuldiņi Mire deposits were investigated by pollen analysis, peat botanical composition and peat decomposition degree which have been made in the Laboratory of the Quaternary Environment Faculty of Geography and Earth Sciences, University of Latvia where author acquired and carried out pollen analysis. Results of study allow to conclude that Žuldiņi Mire started to develop due to paludification of wet depression at Sēļi elevation, Sedas Plain. During the development of mire depositional conditions have been changed, what influenced composition of peat formatting plant composition. In the bottom part of mire section transition type wood – grass peat has been accumulated, covered by raised type pine – cotton grass peat, but the very upper layer of mire is formed by raised bog type cotton grass – sphagnum peat.
Geological development of Žuldiņi Mire
Keywords: Ģeoloģija