Vācu un latviešu valodas sakari pēc Vidzemes guberņas 1816. gada revīzijas sarakstu materiāliem - Dimanta, Zane (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba „Vācu – latviešu valodu sakari Vidzemes guberņas 1816. gada revīzijas sarakstu materiālos“anotācija. Šajā darbā tiek pētīti Vidzemes guberņas revīzijas saraksti, kuri sastādīti 1816.gada 1.martā. Saraksti satur informāciju par visiem Šlokas draudzes iedzīvotājiem, iedalot tos 4 ciemos un atsevišķās saimēs jeb saimniecībās. Revīzijas saraksti ir personu reģistrācijas dokumenti, kuru oriģināli pieejami valsts arhīvos un kuri šodien tiek izmantoti nekustamā īpašuma sfērā, pētot materiālus par māju un zemju kādreizējiem īpašniekiem. Šajā darbā tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kādēļ bija nepieciešami revīzijas saraksti un kāda bija to funkcija; kādēļ sarakstu valoda ir vācu, ja Vidzeme 1816 bija Baltijas jūras provinču sastāvā, kuras bija pakļautas Krievijai; kāda ir abu valodu (vācu un latviešu) ietekme vienai uz otru, jo tekstā skaidri salasāmi latviešu saimes nosaukumi, kuru vāciskajā rakstībā redzami arī latviešu valodas rakstības principi. Tāpat tiek analizēti personvārdi un saimes vārdi, to rakstība, izcelsme un daudzveidība. Secinājumos, kuros tiek uzsvērta abu valodu savstarpējā ietekme, tiek norādīts, ka revīziju saraksti ir nepietiekami izpētīts materiāls, kurš var tikt izmantots ne tikai ģeneoloģiskai un socioloģiskai analīzei, bet arī valodas vēstures nozarē, pētot latviešu personvārdu un saimes vārdu izcelsmi un attīstību.
German-Latvian Language Relation in Materials of Livland's District Revision Lists of 1816
Keywords: Vācu filoloģija