Riskantas seksuālas uzvedības saistība ar personības iezīmēm jauniešiem un jauniem pieaugušajiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem. - Isakova, Agnese (Latvijas Universitāte, 2018)
Veiktā pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas sakarības pastāv starp Lielā piecinieka personības iezīmēm, impulsivitāti un riskantu seksuālu uzvedību. Datu ievākšanai tika izmantotas divas aptaujas: Latvijas Personības aptauja (LPA-v3, Perepjolkina & Renģe, 2013); Impulsivitātes aptauja (UPPS Impulsivity Scale, Whiteside & Lynam, 2001), ko Latvijā adaptējusi A. Caune, 2008. gadā, un riskantas seksuālas uzvedības noteikšanai tika uzdoti trīs jautājumi: cik gados tika uzsākta dzimumdzīve, cik seksuālo partneru ir bijis dzīves laikā un cik bieži pēdējo 6 mēnešu laikā tika lietots prezervatīvs. Pētījumā piedalījās 45 respondenti (33 sievietes, 12 vīrieši) vecumā no 19 līdz 29 gadiem (M = 23,1). Iegūtie pētījuma rezultāti lielā mērā apstiprina teorijā aprakstītos rezultātus, kaut arī netika atklātas visas prognozētās saistības. Tika atklāta sakarība ar atvērtību pieredzei - jo augstāks ir indivīda atvērtības pieredzei rādītājs, jo vēlāk tika uzsāktas seksuālās attiecības. Statistiski nozīmīga saistība parādījās starp apzinīguma rādītāju un seksuālo partneru skaitu, proti, jo zemāks apzinīguma rādītājs, jo vairāk seksuālo partneru ir dzīves laikā. Impulsivitātes aptaujā atklājās saistība starp iepriekšējās apdomības trūkumu un seksuālo partneru skaitu dzīves laikā, respektīvi, jo augstāks iepriekšējās apdomības trūkuma rādītājs, jo vairāk seksuālo partneru ir dzīves laikā. Lai gan netika atklātas visas teorijā minētās saistības, var secināt, ka iegūtos rezultātus tomēr var attiecināt uz pētāmo izlasi, kā arī ar izvirzītajiem seksuālās uzvedības jautājumiem iespējams iegūt datus, kas atspoguļo pētījuma priekšmetu – riskantu seksuālu uzvedību.

The aim of this research was to discover (if any) link/s between big five personality traits, impulsivity and risqué sexual behaviour. Secondary research was carried out making use of two Polls: Latvian Personality poll (LPA-v3, Perepjolkina & Renģe, 2013), UPPS Impulsivity poll (UPPS Impulsivity Scale, Whiteside & Lynam, 2001) which was adopted in Latvia by A. Caune in 2008. To determine high-risk sexual behaviour, three questions were conducted: at what age did the participant become sexually active, how many sexual partners had the participant engaged with since and how many times in the period of last six months had the participant used a condom. The sample pool of the poll was 45 participants (33 Females, 12 Males) ranging in ages from 19-29 (M= 23.1). Collected results largely confirm to the results noted within the thesis, even though all expected links could not be established. A relation was discovered in openness to new experiences, this indicates that the more an individual exhibits openness to new experiences, the later on in life they will become sexually active. A statistically meaningful relation was made apparent between consciousness indicator and number of sexual partners, this indicated that those which are ranked lower on conscious indicator scale, would have more partners. Impulsivity poll discovered a relation between lack of premeditation and number of partners in a lifetime, results indicate that people with less forethought indication would be expected to have more partners. Even though not all of the suggested relations from theory were made apparent, it can be concluded that collected results can be referred to the research selection. Raised questions regarding sexual behaviour can be used to gain data which reflects the subject of the research – risky sexual behaviour.
The link between risky sexual behavior and personality traits among adolesents and young adults between the ages of 18 to 29.
Keywords: Psiholoģija; personības iezīmes; riskanta seksuāla uzvedība; personality traits; risky sexual behavior