Starptautiskās lidostas Rīga attīstību ietekmējošo faktoru analīze - Paramonovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Starptautiskās lidostas „Rīga” attīstību ietekmējošo faktoru analīze” mērķis ir izpētīt Starptautiskās lidostas „Rīga” attīstību ietekmējošos faktorus un novērtēt pasažieru apmierinātību ar tās pakalpojumiem. Maģistra darbā pirmajā nodaļā analizēta aviācijas nozares attīstības teorētiskā bāze, tas ir, aviācijas un lidlauku nozīme tautsaimniecības attīstībā, kā arī aviācijas uzņēmumu darbību ietekmējošo faktoru teorētiskie aspekti. Autors apskatīja patērētāju (pasažieru) apmierinātību kā vienu no svarīgākajiem aviācijas jomas attīstības faktoriem. Nodaļas ietvaros autors apkopoja pazīstamo pētnieku rakstus, uz kuru pamata aktualizēja pasažieru apmierinātības aspektus Starptautiskajai lidostai „Rīga”. Otrajā nodaļā autors pievērsies padziļinātai aviācijas nozares izpētei Latvijas ekonomiskās, sociālās un politiskās situācijas apstākļos, fokusējoties uz Starptautiskās lidostas „Rīga” attīstības tendencēm. Tostarp īpaša uzmanība pievērsta pasažieru un kravu pārvadāšanas apjoma dinamikai un Starptautiskās lidostas „Rīga” attīstības plānam 2012.–2036. gadam. Autors salīdzināja Starptautiskās lidostas „Rīga” darbību ar pieejamajiem datiem par citām vadošajām Baltijas jūras reģiona lidostām un konkurējošajām lidostām 300 kilometru zonā. Apkopojot otrajā nodaļā ietverto informāciju, autors īstenoja SVID un PESTLE analīzes. Trešajā nodaļā autors aprobēja pirmajā nodaļā izanalizētos teorētiskos aspektus un otrās nodaļas rezultātus, īstenojot trīs padziļinātās ekspertu intervijas, kuru gaitā noskaidroja lidostas attīstības prognozes, kā arī noteica faktoru grupu, kas visvairāk ietekmē lidostas attīstību, tostarp arī akcentēja Starptautiskās lidostas „Rīga” darbību apgrūtinošos aspektus. Pamatojoties uz ekspertu viedokļiem, autors identificēja pasažieru demogrāfisko profilu, kuru izmantoja kā ģenerālo kopu pasažieru aptaujā. Balstoties uz aptaujā iegūtajiem datiem, autors īstenoja faktoru analīzi, kuras rezultātā noskaidroja pasažieru apmierinātību ietekmējošos kompleksa faktorus. Maģistra darba saturs izklāstīts 111 lpp., ilustrēts ar 7 attēliem un 11 tabulām. Literatūras sarakstā iekļauti 118 literatūras avoti. Darbam pievienoti 4 pielikumi. Atslēgvārdi: Starptautiskā lidosta „Rīga”, attīstības faktori, pasažieru apmierinātība, padziļinātā ekspertu intervija, faktoru analīze.

The aim of master thesis is to investigate factors influencing development of RIGA International Airport and evaluate passengers’ satisfaction with ones services. In the first chapter of master thesis were examined field of aviation and airport operations significance for development of national economy, as well as theoretical aspects of factors affecting aviation enterprises operations. The author explored also consumer satisfaction as one of significant factors in the field of aviation development. In the second chapter the author examined key Latvian economy indicators, specifically focusing on trends in development of aviation industry development. In particular, also attention was paid to passengers and cargo volume transportation dynamics, as well as to RIGA International Airport Development Plan through the year 2036. The author compared operations of RIGA International Airport with available data from other leading Baltic Sea Region airports, specifically within 300 kilometres zone. Another requirement was, a competing airport had to be in the TOP 100 airports globally to be considered. In the third chapter the author on the basis of experts’ interview examined major factors, issues and tendencies defined for development of RIGA International Airport. Interviewed experts provided the passengers’ demographic profile, which was assumed by author as general population for passengers' satisfaction survey. Thus in this chapter was completed survey of 437 respondents and as a result was assessed level of passengers satisfaction with RIGA International Airport services. Also the author defined factors influencing level of passengers’ satisfaction, as well as their primary complaints and suggestions to improve its operations. Contents of the master thesis consist of 111 pages, incorporating 7 figures and 11 tables. A reference list includes 118 sources of literature and articles in scientific journals. Four attachments were added to the thesis. Keywords: RIGA International Airport, development factors, passengers’ satisfaction, expert in-depth interview, factor analysis.
ANALYSIS OF FACTORS INFLUENCING DEVELOPMENT OF THE RIGA INTERNATIONAL AIRPORT
Keywords: Vadībzinātne