Politiķu priekšvēlēšanu kampaņas solījumu pildīšana: Donalda Trampa gadījums - Jacišins, Andris (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir balstīts uz politiķu priekšvēlēšanas kampaņu programmām un tiek pētīts, kā politiķi pilda un pieturas savai priekšvēlēšanas kampaņas programmai, kas tiek izskatīts uz bijušā ASV Valsts prezidenta – Donalda Trampa piemēra. Darba mērķis ir izanalizēt Donalda Trampa 2015. gada priekšvēlēšanas kampaņas programmas saturu, atlasīt 5 galvenos programmas punktus un noskaidrot – vai tie tika izpildīti, vai nē, un tādā gadījumā, noskaidrot kādi bija iemesli neveiksmei. Teorētiskajā daļā tiek analizēta ASV federālā sistēma un tās ietekme uz ASV Valsts prezidenta rīcības iespējām, kā arī, priekšvēlēšanas kampaņas mērķis. Darbā tiek pielietota kvalitatīvā izpētes metode, kas paredz Donalda Trampa priekšvēlēšanas kampaņas programmas, kā arī, citu video materiālu analīzi. Darba beigās tiek apkopoti pētījuma rezultāti un faktori, kas patraucēja īstenot politisko programmu. Atslēgas vārdi: Donalds Tramps, Priekšvēlēšanas kampaņa, ASV Kongresa, Augstākā tiesa.

The work is based on pre-election campaign programs of politicians and examines how politicians execute and stick to their campaign program, which is examined using the example of former U.S. President Donald Trump. The purpose of the paper is to analyze to content of Donald Trump`s 2015 campaign program, highlight the 5 key points of the program and see if they were implemented or not, and then find out the reason of the failure. The theoretical part analyzes the U.S. federal system and its impact on the options of the U.S. president, as well as the purpose of the campaign. The paper uses a qualitative research method that includes Donald Trump`s campaign programs, as well as an analysis of other videos. The paper concludes with the result of the study and the factors that contributed to the political program. Keywords: Donald Trump, pre-election campaign, U.S. Congress, Supreme Court.
Fulfilling the promises of the politicians' pre-election campaign: The case of Donald Trump
Keywords: Politikas zinātne; Donalds Tramps; Priekšvēlēšanas kampaņa; ASV Kongresa; Augstākā tiesa