Sīko zīdītāju sugu sastāvs un daudzveidība Latvijas mežu biotopos - Kinna, Valters (Latvijas Universitāte, 2014)
Sīkie zīdītāji ir nozīmīga plēsīgo putnu un zīdītāju barības bāze, tie ietekmē sēklu izplatību, veģetācijas sastāvu un struktūru, kā arī ierobežo mežsaimniecībai kaitīgu kukaiņu izplatību. Šajā darbā ir analizēts sīko zīdītāju sugu sastāvs, relatīvais blīvums un daudzveidība desmit meža augšanas apstākļu tipu grupās, kas izdalītas pēc auglības, mežaudzes vecuma un augsnes mitruma regulējuma. Kopā notvertas septiņas sīko zīdītāju sugas, no kurām sastopamākās ir rūsganā mežastrupaste, meža cirslis un tumšā strupaste. Statistiski apstiprinās, ka rūsganās mežastrupastes un meža ciršļa relatīvais blīvums ir lielāks izcirtumos ar barības vielām bagātu augsni nekā izcitumos ar nabadzīgu augsni. Redzams, ka kopējam sīko zīdītāju relatīvajam blīvumam un sugu daudzveidībai ir tendence pieaugt auglīgās augsnēs, taču statistiski tas neapstiprinās lielās datu izkliedes dēļ. Papildus veikts izmēģinājums sīko zīdītāju izpētei ar ķerambedres tipa slazdiem ievērojot slazdu radiālo izvietojumu ap parauglaukuma centru. Ar slazdu radiālo izvietošanu netika efektīvi iegūti rezultāti, taču ķerambedres slazdi var būt izmantojami pēc atklāto nepilnību novēršanas. Atslēgvārdi: sīkie zīdītāji, meža augšanas apstākļu tipi, sitošie slazdi, slazdu radiāls izvietojums, ķerambedres slazdi

Small mammals serve as important feed basis for the predatory birds and mammals; they impact the distribution of plant seeds, structure of vegetation as well as restrict the abundance of forest pest insects. The present study analyses the small mammals’ species composition, relative density and diversity in ten groups of the forest site condition types, distributed by fertility, age of the forest stand and drainage status. Altogether, seven species of small mammals were caught including the more widespread bank vole, common shrew and field vole. It was statistically confirmed that the relative density of field vole and common shrew is higher in clear-cut areas with soils rich in nutrients than in forest clear-cuts with bare soils. It is evident that the total relative density and species diversity of small mammals has an upwards trend in fertile soils, however due to the high dispersion of data, it is not statistically confirmed. An additional trial was run with an aim of studying small mammals captured with pit-fall traps according to trapping web design. The trapping web method did not produce efficient results, however the pit-fall traps may be applied after prevention of the established deficiencies. Key words: small mammals, forest site types, snap-traps, trapping web, pit-fall traps.
Small mammals’ species composition and diversity in forest biotopes of Latvia
Keywords: Bioloģija