Migrējošo mājas strazdu Sturnus vulgaris spalvu maiņas vietu noteikšana, izmantojot stabilos izotopus: 2H un 34S - Zacmane, Elza Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Spalvu maiņa ir obligāts un būtisks notikums putnu dzīves ciklā, un tās īstenošanai pastāv vairākasstratēģijas, kas var atšķirties pat sugas ietvaros. Darbā raksturotas Latvijā ligzdojošu mājas strazdu Sturnus vulgarisspalvu maiņas stratēģijas, izmantojot stabilosizotopus ( 2H un 34S). Stabilo izotopu vērtības tika kalibrētas, izmantojot datus no putniem ar zināmām spalvu maiņas vietām — gan ar ģeolokatoriem aprīkotiem putniem, gan Vācijā iegūtiem references paraugiem.Lielākā daļa analizēto Latvijā ligzdojošo mājas strazdu spalvas mainīja Latvijā vai tās tuvumā (n = 251), neliela daļa – Vācijā vai tās tuvumā (n = 13). Stratēģiju sadalījums starp dažādām Latvijas populācijām būtiski neatšķīrās, un indivīdu stratēģijas bija noturīgas starp gadiem.

Moult is an obligatory and essential event in the annual cycle of birds, with several strategies to complete it that exhibit intraspecific variation. This study describes the moult strategies of Common Starlings Sturnus vulgaris breeding in Latvia, using stable isotopes (2H and 34S). Isotope values were calibrated using data from individuals with known moult locations — birds equipped with geolocators and reference samples from Germany. Most Common Starlings from populations breeding in Latvia moulted in Latvia or nearby (n = 251), while a smaller proportion moulted in or near Germany (n = 13). The distribution of moult strategies did not differ significantly between populations, and individual strategies remained consistent across years.
Determining moult locations of migratory Common Starlings Sturnus vulgaris using stable isotopes 2H and 34S
Keywords: Bioloģija; spalvu maiņas migrācija; stabilie izotopi; 2H; 34S; mājas strazds Sturnus vulgaris