Ārvalstu komercsabiedrību maksātnespējas procesu analīze Latvijā - Višķere, Ērika (Latvijas Universitāte, 2013)
Ērikas Višķeres diplomdarbs par tēmu „Ārvalstu komercsabiedrību maksātnespējas procesu analīze Latvijā”. Mūsdienās būtiskas ir starpvalstu attiecības un sadarbība, īpaši ekonomiskā. Tas veicina ārvalstu uzņēmumu komercdarbības paplašināšanos ne tikai vienas valsts ietvaros, bet arī citās valstīs. Uzņēmumu finansiālās problēmas var izraisīt maksātnespēju. Katrā valstī ir savi nosacījumi tās risināšanai, kā arī šobrīd tiek pilnveidota likumdošana, kad viena uzņēmuma maksātnespēja izpaužas vairākās valstīs. Darba mērķis ir izvērtēt maksātnespējas prognozēšanas metožu pielietojamības iespējas ārvalstu komercsabiedrībām Latvijā, kā arī novērtēt maksātnespējas procesa trūkumus ārvalstu komercsabiedrībām. Pētījuma rezultāti apliecina, ka maksātnespējas prognozēšanas metodes ļauj laicīgi noteikt maksātnespējas problēmas arī ārvalstu komercsabiedrībām Latvijā, bet, izdarot secinājumus, jāņem vērā arī citi aspekti. Atslēgas vārdi: maksātnespēja, pārrobežu maksātnespēja, pētījumi maksātnespējā.

Ērika Višķere is an author of diploma thesis “Foreign company insolvency process analysis in Latvia”. Nowadays international relations and cooperation, especially economic, plays a vital role. It encourages companies to expand their business not only in one country, but also in other. Company’s financial problems may cause insolvency. Each country has its own conditions for insolvency’s solution, but the legislation is now being improved, when one company has insolvency problems in other countries. The aim of the paper is to evaluate three insolvency prediction methods and their applicability for the foreign companies in Latvia and evaluate advantages and disadvantages of foreign company’s insolvency processes in Latvia. The results show that insolvency prediction methods allow to identify insolvency problems for foreign companies in Latvia, but before making final conclusions, other aspects should be taken into account. Key words: insolvency, foreign insolvency, insolvency researches.
Foreign Company Insolvency Process Analysis in Latvia
Keywords: Ekonomika