Vecāku stress, aleksitīmijas izpausmes un irracionālie nostādņi bērnu ar īpašām vajadzībām mātēm - Kuzņecova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Vecāku stresa rašanās process ir visbiežāk saistīts ar smagi slimo bērnu aprūpi (Carpentieri, Meyer un citi, 2003; Fuemmeler un citi, 2001), atbildība par bērna audzināšanu, viņa integrāciju sociumā, nepieciešamo prasmju apguvi un rehabilitācijas potenciālu gulstas uz māti un tuvāko vidi. Šajā pētījumā uzmanība tika pievērsta, trīs nozīmīgākajiem faktoriem – vecāku stresam, aleksitīmijas izpausmei un irracionālajām nostādnēm, mātēm, kas audzina bērnu ar īpašām vajadzībām. Grupa sastāvēja no 100 mātēm - 50 mātes, kurām ir bērns ar īpašām vajadzībām un 50 mātes, kurām nav bērnu ar īpašām vajadzībām (kontroles grupa). Pētījumā tika izmantotas sekojošas metodes: „Vecāku stresa indeksa aptauja” (Parenting Stress Index (PSI), Abidin, 1995), „Toronto Aleksitīmijas skalas revidētā versija TAS – 20” (The Twenty Item Toronto Alexithymia Scale (Bagby, R.M., Parker, J.D.A., & Taylor, G.J., 1994) un Irracionālo nostādņu esamības un izpausmes novērtējums (Irrational Beliefs Invetory Scale) (Ellis, 1984, kā minēts Nikiforofs, 2007). Pētījuma rezultāti liecina par to, ka stresa, aleksitīmijas un domāšanas irracionalitātes līmenis augstāks grupā mātēm, kas audzina bērnus ar ierobežotām iespējām. Bērnu ar ierobežotām iespējam mātēm ir pazemināts pašnovērtējums un kopējā stresa-noturība. Iegūtie dati liecina par nepieciešamību izstrādāt speciālu rehabilitācijas programmu, atbalsta un uzturēšanas programmu mātēm, kas audzina bērnu ar ierobežotām iespējām, tā kā mātes psiholoģiskais stāvoklis tieši ietekmē bērna-invalīda rehabilitācijas potenciālu. Atslēgas vārdi: bērns ar īpašām vajadzībām, vecāku stress, irracionālās nostādnes, aleksitīmijas izpausmes.

The process of appearing parental stress more often is related to caring for a seriously ill children (Carpentier, Meyer and others, 2003; Fuemmeler and others, 2001), Responsibility for upbringing of the child, his integration into the society, acquisition of necessary skills and rehabilitation potential lies on the mother and other relatives. In this research attention is focused on three important factors – parental stress, alexithymia expression and irrational beliefs for mothers who bring up children with special needs. The group consists of 100 mothers - 50 mothers who have children with special needs, and 50 mothers without children with special needs (control group). The following methods were used in this research: Parenting Stress Index (PSI), Abidin, 1995), The Twenty Item Toronto Alexithymia Scale (Bagby, RM, Parker, JDA, & Taylor, GJ, 1994) Irrational Beliefs Inventory Scale (Ellis, 1984, as mentioned by Nikiforof, 2007). Research results show that stress indicators, alexithymia and irrational thinking are higher in mothers who bring up children with special needs. Mothers who have children with special needs have low level of self-estimation and general stress resistance. The obtained data prove the necessity to develop special rehabilitation program for support of mothers who bring up children with special needs (CSN). Key words: parental stress, alexithymia, irrational beliefs, Mothers of children with special needs (CSN)
Parental stress, Alexithymia and Irrational beliefs in mothers of children with special needs
Keywords: Psiholoģija