Ilgtspējas ziņojums – uzņēmumu komunikācijas instruments - Vilenfelde, Enija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Ilgtspējas ziņojums – uzņēmumu komunikācijas instruments” tiek pētīta ilgtspējas ziņojuma komunikācijas nozīme Latvijas uzņēmumu stratēģiskajā komunikācijā. Darbā tiek analizēts, kā Eiropas Komisijas (EK) ilgtspējas ziņošanas prasība ietekmē uzņēmumu komunikācijas stratēģiju, kā arī to, kādas ir iespējas un izaicinājumi ESG ziņojumu izstrādes un komunikācijas procesā. Teorētiskajā daļā analizētas ilgtspējas komunikācijas teorijas, TBL modelis (trīs fundamentālie aspekti), korporatīvās sociālās atbildības pieejas un stratēģiskā komunikācija. Empīrisko datu ieguvē izmantotas trīs pētījumu metodes – daļēji strukturētās intervijas, aptauja un sekundāro datu analīze. Pētījumā secināts, ka ilgtspējas ziņojums Latvijā tiek uztverts ne tikai kā Eiropas Savienības noteikts uzņēmuma pienākums, bet arī kā iespēja veidot atbildīgu, pārskatāmu un sabiedrībai uzticamu uzņēmuma tēlu. Tomēr pagaidām uzņēmumiem trūkst skaidru komunikācijas stratēģiju, izpratnes par būtiskuma analīzi un resursu informācijas plānveidīgai un mērķtiecīgai nodošanai dažādām mērķa auditorijām. Pētījumā sniegti ieteikumi ilgtspējas komunikācijas uzlabošanai – nepieciešama plašāka informācija, vienotas komunikācijas vadlīnijas un labās prakses piemēri, kas uzņēmumiem ļautu savu ilgtspējas ziņošanas komunikāciju pilnveidot. Atslēgvārdi: ESG, ilgtspēja, komunikācija, uzņēmumu komunikācija, korporatīvā sociālā atbildība, dubultā būtiskuma princips.

The bachelor's thesis “ESG (enviromental, social, governance) report - sustainability communication tool” explores the significance of sustainability reports in the strategic communication of Latvian companies. The study examines how the European Commission’s (EC) sustainability reporting requirements influence corporate communication strategies, as well as the opportunities and challenges faced during the development and communication of ESG reports. The theoretical part analyzes sustainability communication theories, the TBL model (Triple Bottom Line), approaches to corporate social responsibility (CSR), and strategic communication. In the empirical part, three research methods were used: semi-structured interviews, a survey, and secondary data analysis. The study concludes that sustainability reporting in Latvia is perceived not only as a mandatory obligation set by the European Union but also as an opportunity to build a responsible, transparent, and trustworthy corporate image. However, many companies still lack clear communication strategies, an understanding of materiality analysis, and the resources necessary for structured and targeted communication with different stakeholder groups. The thesis offers recommendations for improving sustainability communication, including the need for more comprehensive information, unified communication guidelines, and examples of best practices to help companies enhance their sustainability reporting communication. Keywords: ESG, sustainability, communication, corporate communication, corporate social responsibility, double materiality principle.
ESG (enviromental, social, governance) report - sustainability communication tool
Keywords: Komunikācijas zinātne; ESG; Ilgtspēja; Komunikācija; Uzņēmumu komunikācija; Korporatīvā sociālā atbildība