Konstitucionālo vērtību nozīme un aizsardzība Latvijā kā demokrātiskā tiesiskā republikā - Čudare, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Konstitucionālās vērtības sniedz unikālu informāciju par tautas gribu, valsts identitāti, un valsts attīstības perspektīvu ilgtermiņā. Šīs vērtības identificē, definē un regulē dažādus valsts darbības aspektus, institūciju struktūru, pilnvaras un funkcijas trīs esošajām valsts varām - izpildvarai, likumdevējam un tiesu varai. Tās arī paredz pilsoņu tiesības un brīvības un izklāsta attiecības starp pilsoņiem un valsti. Konstitucionālās vērtības tiek kodificētas ar valsts konstitūcijas palīdzību. Neatkarīgi no tā, to saturs tiek atklāts un attīstīts ar tiesas spriedumu palīdzību, izpildvaras lēmumiem un likumdevēja radītajiem tiesību aktiem. Konstitucionālās vērtībās attīstās līdz ar valsti un tiesībām mūsdienu globalizācijas procesos. Tas nereti rada dažādus izaicinājumus atsevišķu konstitucionālo vērtību aizsardzībā un stiprināšanā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt konstitucionālo vērtību jēdzienu, saturu, juridisko nozīmi, kā arī atsevišķu konstitucionālo vērtību aizsardzības stiprināšanas nepieciešamību, atklājot identificētās problēmās un piedāvājot risinājumus to novēršanai. Darba izstrādes procesā autore formulē konstitucionālo vērtību jēdzienu, atklāj to avotu, kā arī pēta konstitucionālās tiesas lomu šo vērtību aizsardzībā, vienlaikus salīdzinot pārējo Baltijas valstu konstitucionālo tiesu pilnvaras. Papildus tam autore analizē mūsdienu Austrijas konstitucionālās tiesas kompetenci, ņemot vērā, ka Eiropas konstitucionālās kontroles modelis ir radies tieši Austrijā, viena no 20.gadsimta izcilākā jurista, Hansa Kelsena, ietekmē. Darba rezultātā autore sasniedz izvirzīto darba mērķi, iegūst hipotēzes apstiprinājumu un atklāj atsevišķu konstitucionālo vērtību nianses un stiprināšanas iespējas, vērtējot varas atzaru darbības līdzsvaru un konstitucionālās tiesas lomu.

Constitutional values provide unique information about the will of the people, the identity of the nation, and the long-term development perspective of the nation. These values identify, define and regulate various aspects of state activity, institutional structure, powers and functions of the three existing state powers - the executive, the legislature and the judiciary. They also set out citizen’s rights and freedoms and set out the relationship between citizens and the state. Constitutional values are codified through the national constitution. Regardless, their content is revealed and developed through court judgments, executive decisions and legislation created by the legislature. Constitutional values evolve together with the state and law in today’s globalization processes. This often poses various challenges in protecting and strengthening specific constitutional values. The aim of the master’s thesis is to study the concept, content, and legal significance of constitutional values and study the need to strengthen the protection of specific constitutional values by revealing the identified problems and offering solutions for their prevention. In the process of master’s thesis, the author formulates the concept of constitutional values, reveals their source, as well as studies the role of the constitutional court in the protection of these values, while comparing the powers of other Baltic constitutional courts. In addition, the author analyzes the competence of the modern Austrian Constitutional Court,taking into account that the European model of constitutional control originated in Austria, under the influence of one of the most outstanding lawyers of the 20th century, Hans Kelsen. As a result of the academic research, the author achieves the set goal of the academic work, confirms the hypothesis and reveals the nuances and strengthening possibilities of certain constitutional values, while assessing the balance of activities and the role of the constitutional court.
Role and protection of constitutional values in Latvia as a democratic legal republic
Keywords: Juridiskā zinātne; konstitucionālās vērtības; demokrātija; tiesu varas neatkarība; valsts valoda; konstitucionālā tiesa