Trīsgadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļās un vingrinājumos pirmsskolas izglītības iestādē - Kurcalte, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autors: Kristīne Kurcalte Darba nosaukums: Trīsgadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļās un vingrinājumos pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma mērķis: Teorētiski un empīriski izzināt pašapkalpošanās prasmju sekmēšanas iespējas rotaļās un vingrinājumos trīsgadīgiem bērniem. Darba autore teorētiskā daļā analizē pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par pašapkalpošanās prasmēm, vides nozīmīgumu, pieaugušo lomu kā pašapkalpošanās prasmju veicinātājus un dažādu autoru teorētiskās atziņas par rotaļu un vingrinājumu nozīmīgumu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanā. Darba empīriskajā daļā tiek pētītas bērnu pašapkalpošanās prasmes. Pētījumā tiek veikta pedagoģiskā novērošana, pedagoģiskais darbs ar bērniem, matemātiskā datu apstrāde un analīze. Tiek izvirzīti kritērīji, rādītāji un līmeņi, pēc kuriem tiek veikta pedagoģiskā novērošana un datu analīze. Pētījuma ietvaros tiek veikta rotaļu un vingrinājumu atlasīšana un izmantošana pedagoģiskajā darbā ar bērniem, pašapkalpošanas prasmju sekmēšanai. Apkopojot rezultātus, apstiprinājās darba sākumā izvirzītā hipotēze: Pašapkalpošanās prasmes attīstās sekmīgi, ja pedagogs: •darbā ar bērniem izvēlas atbilstošas rotaļas un vingrinājumus; •sniedz pašapkalpošanās prasmju sekmēšanai atbilstošu vidi. Darbs sastāv no: 48 lpp, 11 attēliem, 4 tabulām, 24 izmantotās literatūras un informācijas avotiem, 5 pielikumiem.

Author of the work: Kristīne Kurcalte Title: Promotion of three-year-old children's self-care skills in games and exercises in a pre-school educational institution. Aim of the research: Theoretically and empirically find out the possibilities of promoting self-service skills in games and exercises for three-year-old children. In the theoretical part, the author analyzes the findings of pedagogical and psychological scientists on self-service skills, the importance of the environment, the role of adults as promoters of self-service skills and the theoretical findings of various authors on the importance of games and exercises in promoting self-service skills. In the empirical part of the work, children's self-service skills are studied. The study includes pedagogical observation, pedagogical work with children, mathematical data processing and analysis. Criteria, indicators and levels are set, according to which pedagogical observation and data analysis are performed. Within the framework of the research the use of games and exercises in pedagogical work with children are selected to promote self-service skills. Summarizing the results, the hypothesis put forward at the beginning of the work was confirmed: Self-service skills develop successfully if the teacher: •chooses appropriate games and exercises when working with children; •provides an appropriate environment for promoting self-care skills. The work consists of: 48 pages, 11 pictures, 4 tables, 24 sources of literature and information, 5 appendices.
Promotion of three-year-old children's self-care skills in games and exercises in a preschool educational institution
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pašapkalpošanās prasmes; Rotaļas; Vingrinājumi; Patstāvība; Pirmsskola