Mājoklis kā pašrealizācijas iespēja - Bunte, Gaļina (Latvijas Universitāte, 2012)
Jau kopš seniem laikiem mājoklim ir viena no augstākajām vērtībām cilvēku dzīvē, tas kalpo par patvērumu, sniedz aizsardzību un drošību. Bet līdz ar sabiedrības attīstību aug arī cilvēku vajadzības. Mūsdienās svarīga ir ne tikai mājokļa esamība, bet arī indivīdu sevis realizēšanas, izpausmes iespējas tajā caur mājokļa iekārtošanu vai remontēšanu un citām praksēm. Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā indivīdi – sievietes un vīrieši, realizē sevi savā dzīves telpā, kā praktiski un caur kādiem rituāliem un objektiem notiek sevis izpausmes mājoklī. Par pētījuma teorētisko bāzi tiek izmantots Herberta Blumera simboliskais interakcionisms. Pētījuma datu iegūšanas metodes ir daļēji strukturētas intervijas un papildus arī novērojums ar vizuālo metodi (sevis izpausmes vietu fotogrāfijas). Pētījuma rezultāti atklāj, ka pašrealizācijas prakses parādās tādās darbībās, kā mājokļa iegūšanā un paturēšanā, tās kopšanā, darbu un lietu darināšanā ar savām rokām, mājokļa remontēšanā, piemājas teritorijas labiekārtošanā, tās vizuāla skata pilnveidošanā, praktisku darbu darīšana, kas nes sev līdzi labumus mājā mītošajiem indivīdiem, mājīgumā radīšanā. Šajās pašrealizācijas praksēs izkristalizējas būtiskas atšķīrības dzimumu starpā, kur vīriešu pašrealizācijas prakses pamatā noris mājokļa āra teritorijā, bet sieviešu – mājas iekštelpās, partneriem saskaņojot viedokļus. Taču atsevišķas prakses katram dzimumam tiek realizētas arī pretējā dzimuma noteiktā pašrealizācijas prakšu teritorijā. Atslēgvārdi: Mājoklis, māja, pašrealizācija, dzimums, dzīves stils, patērēšanas kultūra.

Since ancient times, housing is one of the higher values of human life, which serves as a shelter, provide protection and security. But with the development of society peoples needs also growing. Nowadays, it is not only importance of housing existence, but also the individual self-realization, expressing themselves through the equipment or housing repairing, and other practices. This master thesis is to investigate how individuals - women and men, realizes self in his living space, how practically and through which objects and rituals takes place self-expression in the dwelling. Herbert Blumer's symbolic interactionism is used as a theoretical basis for this study. The research data collection methods are semi-structured interviews and also observation in addition with visual method (self expressions space's photos). This study reveals, that the practice of self-realization occur in activities such as obtaining and keeping the house, they care, doing works and things with their hands, home renovation, homes territory planning, the improvement of the visual view, doing practical work, which brings benefits to the dwelling individuals, homemaking. These self-realization practices appears significant differences between the genders, where men's self-realization practices in the home takes place outside the territory, but women - inside their home, accord the views with their partners. However, some practices are being implemented according to gender and opposite-gender practices within the self-realization. Keywords: Dwelling, home, self-realization, gender, life style, consumer culture.
Housing as a self-realization possibility
Keywords: Socioloģija