Ilglaicīgo fenoloģisko novērojumu analīze Latvijā - Kalvāne, Gunta (Latvijas Universitāte, 2006)
Guntas Grišules maģistra darba tēma ir ilglaicīgo fenoloģisko novērojumu analīze Latvijā. Maģistra darbā raksturota pasaules un Latvijas fenoloģijas vēsture, fenoloģiskās fāzes ietekmējošie faktori un fenoloģiskās tendences pasaulē. Izmantojot lineāro regresiju un Mann – Kendall trenda testu, analizētas fenofāzu iestāšanās izmaiņas laika un telpas skatījumā Latvijā. Detalizētāk raksturota Betula pendula un Acer platanoides veģetācijas perioda mainība, apskatītas 10 sugu fenoloģiskās izmaiņas normas periodā un ilgtermiņa izmaiņas no 1927. līdz 2004. gadam, kā arī veikta ietekmējošo faktoru – temperatūra un nokrišņi – kopsakarību analīze. Atslēgas vārdi: fenoloģija, fenoloģiskie novērojumi, fenoloģiskās tendences, veģetācijas periods, Latvija.

The title of master thesis is Assessment of Long Term Phenological Observations in Latvia. In master thesis the history of phenological observations in Latvia and world, factors affecting phenological phases and phenological tendencies in world are reviewed. Temporal and spatial aspects of onset of phenological phases in Latvia is analysed using linear regression and Mann – Kendall trend test. The fluctuations of Betula pendula and Acer platanoides vegetation period are scrutinized; long term trends from 1927 to 2004 of phenological phases for other 10 plant species are studied and correlation between temperature and precipitation with phenological phases are analysed. Keywords: phenology, phenological observations, phenological trends, vegetation period, Latvia.
Assessment of long term phenological data in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija